FOF: Hør lektor Jørn Buch fortælle om friserne

25. oktober 2016 Samfund
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Onsdag den 2. november er der foredrag om friserne med  lektor Jørn Buch. Foredraget finder sted på biblioteket i Sønderborg fra kl. 19 og det koster 80 kroner at lytte med.

Friserne har levet i Frisland gennem flere årtusinder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men Frisland er delt i flere områder: Vest-Frisland i det østligste Holland, Øst-frisland i det vestligste Tyskland og endelig Nord-Frisland i Sydslesvig, hvortil friserne indvandrede i den tidlige Vikingetid.

Her bosatte friserne sig på Halligerne eller byggede værfter i marsken på fastlandet.

Friserne blev i Nord-Frisland straks anerkendt af de danske konger, som et særligt område med deres egen frihed og selvstyre efter den såkaldte Spadelandsret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jyske Lov gjaldt ikke for nord-friserne, som blev anerkendt som Uthland indtil 1864.

Foredraget vil gøre rede for frisernes historie og for den frisiske kultur i dag. Det vil blive påpeget, hvor meget dansk kultur og byggestil i dag er præget af friserne, skriver FOF i en pressemeddelelse.

Foredraget vil også gøre rede for den frisiske selvforståelse i dag, den nord-frisiske befolknings opdeling i de nationale frisere, som siden 1920 har samarbejdet med det danske mindretal, og de tyske frisere, som i dag føler sig som tyskere med en frisisk baggrund.

Tilmelding til 74-471597 eller www.fof-sonderborg.dk

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58).

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
16. april 2021 COVID-19, Sønderborg

Smittekonstatering med lyntest kan ikke længere sende hele skoleklasser hjem

16. april 2021 COVID-19

En hel skoleklasse skal ikke længere sendes hjem, fordi en enkelt elev er testet positiv for coronavirus ved en lyntest. Det oplyste Sundhedsstyrelsen torsdag og sundhedsforvaltningens direktør, Carsten Lund siger til SønderborgNYT: “Det tager vi en snak om i forvaltningen og så følger vi de retningsli9nier og procedure, som Sundhedsstyrelsen pålægger os””. Dermed kan skoledagen […]

Læs mere...