FOF: Hør lektor Jørn Buch fortælle om friserne

25. oktober 2016 Samfund
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Onsdag den 2. november er der foredrag om friserne med  lektor Jørn Buch. Foredraget finder sted på biblioteket i Sønderborg fra kl. 19 og det koster 80 kroner at lytte med.

Friserne har levet i Frisland gennem flere årtusinder. Men Frisland er delt i flere områder: Vest-Frisland i det østligste Holland, Øst-frisland i det vestligste Tyskland og endelig Nord-Frisland i Sydslesvig, hvortil friserne indvandrede i den tidlige Vikingetid.

Her bosatte friserne sig på Halligerne eller byggede værfter i marsken på fastlandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Friserne blev i Nord-Frisland straks anerkendt af de danske konger, som et særligt område med deres egen frihed og selvstyre efter den såkaldte Spadelandsret. Jyske Lov gjaldt ikke for nord-friserne, som blev anerkendt som Uthland indtil 1864.

Foredraget vil gøre rede for frisernes historie og for den frisiske kultur i dag. Det vil blive påpeget, hvor meget dansk kultur og byggestil i dag er præget af friserne, skriver FOF i en pressemeddelelse.

Foredraget vil også gøre rede for den frisiske selvforståelse i dag, den nord-frisiske befolknings opdeling i de nationale frisere, som siden 1920 har samarbejdet med det danske mindretal, og de tyske frisere, som i dag føler sig som tyskere med en frisisk baggrund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilmelding til 74-471597 eller www.fof-sonderborg.dk

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58)
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk