Folketinget: Oplev Genforeningen 1920 fra magtens centrum

21. september 2020 GF2020
Grundlovsændringen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Grundlovsændringen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson

Folketinget tilbyder i efteråret 2020 en gratis særomvisning om genforeningen, hvor man som noget helt unikt kan opleve den originale grundlovsændring af 1920 – og dermed kan sønderborgensere opleve genforeningen fra magtens centrum.

1920 var et begivenhedsrigt år i dansk politik og bød udover selve genforeningen blandt andet på hele tre folketingsvalg, en ændring af grundloven og et forsøg på statskup.

Artiklen fortsætter under annoncen

Folketinget tilbyder derfor en ny særomvisning, der sætter fokus på den turbulente politiske tid omkring genforeningen set fra landets parlament.

På omvisningen kommer man blandt andet forbi Folketingssalen og Samtaleværelset samt den særlige minderude, der blev fremstillet i forbindelse med genforeningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Turen går også forbi de originale valgplakater fra 1920 i det udvalgsværelse, som også bliver kaldt Det Sønderjyske Værelse.

Som noget helt unikt vil man også få mulighed for at se den originale grundlovsændring af 1920, der normalt ikke er tilgængeligt for offentligheden, men som i anledning af 100-året for genforeningen bliver udstillet i Vandrehallen på Christiansborg.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, håber, at særomvisningen om genforeningen vil give de besøgende ny viden og perspektiv:

”Jeg håber, at de besøgende får det indtryk, at demokratiske løsninger er altafgørende, når det kommer til at sikre fred og respekt for mindretallenes rettigheder.

Grænsen mellem Danmark og Tyskland har ligget fast i 100 år, og regeringerne på begge sider har forpligtet sig på at sikre mindretallenes rettigheder”, siger formanden i en pressemeddelelse.

“Genforeningen er en positiv historie om demokrati og politik, når det er bedst.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men ingenting kommer af sig selv. Det viser genforeningens historie også. Vi må hele tiden være opmærksomme på, at det er vigtigt at holde dialogen og venskabet ved lige – også i udfordrende tider som i 2020”.

Særomvisningerne finder sted lørdage og søndage samt hver dag i efterårsferien – uge 42 – fra den 13.

Artiklen fortsætter under annoncen

oktober.

Omvisningerne er gratis og kan bookes af både enkeltpersoner og grupper. Der er plads til 10 personer pr. omvisning.

Læs mere og bestil billet på Folketingets hjemmeside.

 

 .

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk