Folkeuniversitetet klar med foredragsrække

2. marts 2018 Samfund

Efter Romerrigets fald skete der en markant nedgang af de kulturelle aktiviteter i Europa udenfor det byzantinske imperium. Al videnskabelig aktivitet fandtes nu kun i det østromerske rige, hvor de især, men langtfra udelukkende fandt sted i Alexandria i Egypten. Imidlertid blev store dele af de byzantinske områder erobret af araberne efter islams fremkomst i 622.

Araberne erobrede også perserriget, Nordafrika og store dele af den iberiske halvø, og i de følgende århundreder oversatte araberne de græske filosofiske og videnskabelige værker og studerede dem. Derved fremkom en videnskabelig aktivitet i det arabiske område, som fortsatte og videreudviklede den antikke græsk-romerske arv. Araberne indførte også resultater fra andre kulturer som for eksempel det decimale positionstalsystem (de arabiske tal) fra Indien.

Folkeuniversitet er klar med en forelæsningsrække der vil beskrive hele denne videnskabelige aktivitet, og hvordan den igen blev videreført til Europa i senmiddelalderen ved hjælp af systematiske oversættelser fra arabisk til latin. Denne overførsel var en af de uundværlige forudsætninger for renæssancen.

Emnerne

Den arabiske videnskabs forudsætninger. Oversættelserne fra græsk til arabisk
De store arabiske læger: Rhazes, al-Madjûsî og Avicenna
Selvstændig forskning og medicinske korrektiver i forhold til arven fra den græsk-romerske fortid

Artiklen fortsætter under annoncen

Matematikken, biologien og geografien
Den arabiske videnskabs overførsel til Europa i senmiddelalderen

Undervisningsdage

Tirsdag den 06. marts
Tirsdag den 13. marts
Tirsdag den 20. marts
Tirsdag den 03. april

Tilmelding og yderligere info HER

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Ellen Trane Nørby bliver ny formand i Sønderborg Forsyning

8. december 2021 KV21

Venstres Ellen Trane Nørby tog ikke selv en udvalgsformandspost, da partiet konstituerede sig og det er der en god forklaring på. “Vi skal bruge vores mandater bedst muligt og derfor har jeg fået formandsposten i Sønderborg Forsyning. Det er en vigtig post, hvor jeg blandt andet vil være med til at sikre, at det kommende […]

Læs mere...