For ProjectZero tæller måden der spares CO2 på lige så højt som selve reduktionen

16. maj 2021 Samfund

Biogasanlæg er en del af ProjectZero-visionen, som skal gøre Sønderborg CO2-neutral i 2029 – og det er sådan, at de forskellige initiativer, der tages, de måles og vejes, så der er styr på, hvor meget de batter på CO2-kontoen.

”De CO2-besparelser, der kommer fra biogasanlægget i Glansager og med tiden også i Kværs, tælles med i Sønderborgs opgørelse, selvom reduktionerne faktisk ’tilhører’ Nature Energy”, siger ProjectZeros direktør, Peter Rathje.

På et møde tidligere på året, gav Landbo Syd udtryk for, at de CO2-besparelser, der kommer ved at landmænd leverer gylle til biogasanlægget i Glansager, burde godskrives hos de enkelte landmænd.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg bruges biogassen fra Glansager blandt andet til at holde bybusserne kørende – og det giver mere mening, at biogassen er lokal end hvis den ’importeres’ fra nabokommunen.

”Hvis ikke vi selv producerede biogassen, så skulle vi ’importere’ den og gjorde vi det, så ville den tælle i CO2-regnskabet som naturgas”, siger Peter Rathje til SønderborgNYT.

Boliger og virksomheder i Sønderborg får deres el fra Norlys, og derfor var det ikke utænkeligt, at biogas fra nabokommunen også kunne bruges.

Artiklen fortsætter under annoncen

”ProjectZero accepterer ikke ’certifikater’ på grøn energi, der produceres udenfor kommunegrænsen – og biogas fra Kliplev tilhører, ifølge Energistyrelsen, Aabenraa Kommune på samme måde som de store solcelleparker, der er på vej på den anden side af kommunegrænsen.

ProjectZero anbefaler boligejere, der skal af med oliefyret, at de kobler sig på fjernvarmenettet, hvis deres bolig ligger i fjernvarmeområderne.

Når et oliefyr skiftes ud med en varmepumpe, så sker der også en betydelig reduktion af CO2-udslippet og det tæller også med i Sønderborgs samlede CO2-regnskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Nullet realiseres efter min mening kun, hvis der er fokus på vejen mod Nullet og der undervejs bygges rentable løsninger – og derfor giver det mening af udskifte olie- eller gasfyr med fjernvarme, såfremt boligerne ligger i fjernvarmeområderne og det giver mening at skifte til varmepumpe, når man har en bolig udenfor fjernvarmenettet – og det forudsætter så at elnettet kan sende strøm til varmepumperne og om lidt også elbilerne”, siger Peter Rathje.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Kultur, Sønderborg

WoodSculpture-kunstnerne er klar til at vise skulpturerne frem

25. juni 2022 Kultur

Fredag eftermiddag lagde kunsterne i WoodSculpture værktøjet fra sig og de alle var blevet færdige med hver sin Tour de France-inspirerede skulptur, som stadig står på Slotskajen. “Lørdag klokken 13 kommer skulpturmodtagerne og andre til en fælles afslutning og ser skulpturerne og de tidligere år har det været sådan, at modtagere straks skulle køre deres […]

Læs mere...