Forbudt at opkræve gebyr for betaling med kontanter

7. maj 2018 Erhverv

En virksomhed ønskede Forbrugerombudsmandens vurdering af, om virksomheden måtte opkræve et gebyr for at modtage betaling med kontanter. Virksomheden ønskede at opkræve et gebyr for at nedsætte omkostninger og sikkerhedsrisici forbundet med at modtage betaling med kontanter.

Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse vil opkrævning af et gebyr for betaling med kontanter betyde, at forbrugerne reelt skal betale mere for det, de køber, og det vil være i strid med god erhvervsskik, jf. markedsføringslovens § 4. Kontanter skal omsættes til deres pålydende værdi. Det fremgår blandt andet af en rapport fra Betalingsrådet fra 2016 om kontanters rolle i samfundet. Betalingsrådet er etableret af Nationalbanken.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forbrugerombudsmandens vurdering er også baseret på betalingslovens § 81, der sikrer retten til at betale med kontanter. Lovgiver har med bestemmelsen netop taget højde for hensynet til at nedbringe risikoen for røveri ved at tillade forretninger at afvise betaling med kontanter mellem kl. 22.00 og 06.00.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger i en pressemeddelelse:

”Flere vælger at betale med betalingskort, MobilePay eller anden elektronisk betalingsløsning, når de handler. Det ændrer dog ikke på, at man fortsat skal kunne betale med kontanter, uden at det gør købet dyrere”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”En forretning må godt afvise at modtage kontanter om natten. Ønsker en forretning at hindre røverier om natten, må det derfor ske ved at lade være med at tage imod kontanter og ikke ved at gøre det dyrere for forbrugerne at betale med kontanter”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. januar 2022 Kultur, Sønderborg

Hør historien om de gamle gårde og huse i Ulkebøldam

26. januar 2022 Kultur

Biblioteket har inviteret Helmer Sander-Larsen fra Lokalhistorisk Arkiv Ulkebøl til Multihuset Ulkebøl, hvor han på tirsdag klokken 16:30 vil fortælle om historien om gamle gårde og huse i Ulkebøldam. Du kommer til at høre om ejendommene og om de mennesker, der har boet der. Det skriver biblioteket i en pressemeddelelse. Helmer Sander-Larsen, som er fra […]

Læs mere...