Foredrag om tiden mellem våbenstilstand og genforening

18. november 2021 Kultur

Nu håber bestyrelsen, at det i år er muligt at gennemføre det traditionelle efterårsmøde i Historisk Forening. Sidste år måtte det desværre aflyses på grund af Corona.

Temaet for årets aktiviteter i foreningen i år er 100 året for Genforeningen i 1920, en gentagelse af de planlagte aktiviteter i 2020, der jo desværre alle måtte udsættes. Vi er rigtig glade for at kunne invitere til et spændende og interessant foredrag med historiker, dr.phil. Lars Henningsen, under titlen Fred og håb – Sønderjylland mellem Våbenstilstand og Genforening.

Artiklen fortsætter under annoncen

Emnet er tiden fra 1918-1920, en lidt overset tid. Lars Henningsen fortæller selv om foredraget: Tiden fra våbenstilstanden den 11. november 1918 til Genforeningen i 1920 blev fuld af forventning, men også rig på skuffelser.  Endelig fik de dansksindede sønderjyder håb om at få grænsen flyttet sydpå. Men ventetiden blev lang.  Tusindvis af hjemvendte soldater var krigsskadede, og de skulle nu finde en plads på arbejdsmarkedet. Der var revolution, økonomisk nød, spekulation og uklare forhold i styret. Dertil kom en bitter strid, om hvordan en afstemning om den nye grænse kunne gennemføres.  Foredraget kaster lys over dagligdagen i Sønderjylland efter fire års rædsler og ser på den krogede vej frem mod Genforeningen i 1920.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foredraget er åbent for alle, dog koster det 30 kroner i entré for ikke-medlemmer. Det arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Efterårsmødet finder sted i Kværs Multisal. Kaffe og kage kan købes i pausen.

Lige før mødet begynder, udleveres traditionen tro foreningens årsskrift til medlemmerne. Dog er der i år den ændring, at medlemmerne ikke som sædvanlig kan betale årskontingent ved efterårsmødet. Foreningen overgår til et nyt kontingentsystem, og det betyder, at der i januar 2022 udsendes et indbetalingskort til medlemmerne. Derfor skal man ikke tage penge med til kontingentet, kun til kaffe og kage.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bestyrelsen glæder sig til at se rigtig mange den aften. Af hensyn til kaffe og kage beder vi om tilmelding senest i morgen, fredag, til Birgitte Hell, tlf. 20825924, mail birgitte.hell@gmail.com, som også kan kontaktes angående samkørsel.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...