Forskningens Døgn: Kom tæt på arkæologerne i Ragebøl

21. april 2016 Samfund

Under overskriften ”Under jorden finder du fortiden” deltager Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev igen i det landsdækkende arrangement Forskningens Døgn.

dk/wp-content/uploads/2016/04/forskningens-døgn-med-skoleklasser-225×300.jpg” alt=”Forskningens Døgn 2016 i Ragebøl ved Sønderborg , den 26-29 april for skoleelever og den 29. april kl. 15-18 for alle interesserede. Foto: Mette Nissen” width=”225″ height=”300″ /> Forskningens Døgn 2016 i Ragebøl ved Sønderborg , den 26-29 april for skoleelever og den 29. april kl. 15-18 for alle interesserede. Foto: Mette Nissen

Det sker den 29. april i Ragebøl, hvor museet er i gang med en udgravning af huse fra jernalder og tidlig middelalder forud for anlæggelsen af en ny busterminal.

Fund fra flere tusinde år

Udgravningen i Ragebøl på Højtoft blev forundersøgt af arkæologerne i slutningen af 2015 På området, som byggeriet af busterminalen vil berøre, fandt museet oldtidsspor på de 7000 m2.

Museet har fundet rester efter huse og anden bebyggelse fra bondestenalderen, jernalder og middelalder altså spor der rækker mere end 6000 år tilbage i tid.  I jorden blev der fundet potteskår fra bondestenalderen, stolpehuller efter huse fra jernalderen og midt i middelalderen.  Der er fundet 10 konstruktioner.  Her af er der 5 huse, 3 fra jernalder og 2 fra middelalderen , der har været ca. 20 m lange.

Videnskabelige mål

Udgravning i Ragebøl forventes at vare 8 uger dvs. frem til slutningen af maj. Efter endt udgravning tager arkæologerne indendørs for at arbejde med resultaterne. Der skal ses på udgravningsplaner, registreres og vaskes fund, prøver, skal sendes til undersøgelse og datering og historien om, hvad der skete på området for omkring 1000 år siden skal skrives!

Arkæologerne viser hvordan man graver. Foto: Merete Essenbæk.

Arkæologerne viser hvordan man graver. Foto: Merete Essenbæk.

Udgravninger er interessant, fordi de ligger tæt på Dybbøl Kirke. Et område, som Museum Sønderjylland har undersøgt siden 1979, når lejligheden har budt sig. Der tegner sig omkring Dybbøl efterhånden et billede af, at bebyggelsen i tidlig middelalder hovedsagelig bestod af enkeltgårde. Denne iagttagelse divergere med den gængse opfattelse om, at de første kirker altid er placeret centralt i en eksisterende landsby. Museets udgravning viser faktisk en tendens på det modsatte; at først kom kirken og så kom bebyggelsen!

Se arkæologerne grave og fundene fortælle

Udgravningen i Ragebøl begyndte 4. april og arkæologerne vil således være i fuldt sving i forbindelsen med Forskningens Døgn, som i år varer hele uge 17 fra 25. april til 1. maj 2016.

Den 29. april er der åbent hus for alle på udgravningen. Det sker mellem kl. 15-18

Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til om udgravningen. Man vil kunne se arkæologerne grave- og måske finde noget. Man kan være med i en lille konkurrence om arkæologi og der vil være omvisninger på udgravningen hele eftermiddagen.  Det er naturligvis gratis at se, høre og på nærmeste hold følge arkæologernes jagt på fortiden.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk