Forslag til udligningsreform koster Sønderborg Kommune millioner

31. januar 2020 Politik Skrevet af: Michael Kjær

Torsdag fremlagde fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag, regeringens udspil til en ny udligningsreform som fremover skal være gældende, når pengene skal fordeles mellem de såkaldte rige og fattige kommuner i Danmark og, hvis regeringen kan samle et flertal på Christiansborg, vil det betyde færre penge i Sønderborg Kommunes kommunekasse.

I dag får Sønderborg Kommune omkring 546 millioner kroner i udligning, hvilket i gennemsnit svarer til 7756 kroner per borger i kommunen i udligning fra andre kommuner og staten, men det vil der bliver ændret på, hvis regeringen får sin vilje.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fremover, hvis regeringen kan finde flertal for den nye udligningsreform, vil Sønderborg Kommune få 10.272.000 kroner mindre end i dag i udligning. Det viser en detaljeret opgørelse som SønderborgNYT fredag har modtaget fra Social- og Indenrigsministeriet.

Borgemester Erik Lauritzen fortæller til SønderborgNYT, at de 10 millioner ligger indenfor den ramme på 10-15 millioner kroner, som han havde regnet med, men at det kan betyde besparelser:

“10 millioner kroner er mange penge og det betyder, at de besparelser, som vi har planlagt til budgettet for 2021 ikke rækker, så vi skal altså finde flere besparelser”, siger Erik Lauritzen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge beregninger fra DR havde Sønderborg Kommune sidste år behov for 66.733 kroner pr. indbygger for at dække alle udgifter – lige fra daginstitutioner, til biblioteker, handicappede, ældrepleje og overførselsindkomster til blandt andet førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere.

Blev udligningen afskaffet og pengene blot fordelt efter antal indbyggere, skulle Sønderborg Kommune hæve kommuneskatten fra 25,7 til 30,1 procent for at få råd til det samme som i dag, viser tal fra Social- og Indenrigsministeriet, i følge DR.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune har – ifølge DRs beregninger – de seneste fem år fået et dårligere grundlag for at opkræve skat, hvilket har betydning for, om Sønderborg Kommune kan klare sig selv, har behov for økonomisk hjælp eller skal sende penge videre til andre kommuner.

23. februar 2024 Nordborg, Samfund

Skolebørn kom på visit til gallafesten på Tangshave

23. februar 2024 Nordborg

De ældre på Tangshave Bo- og Aktivitetscenter fejrede fredag, at det er 20 år siden, centret blev indviet, en indvielse hvor Bitten Clausen også deltog. Det var den 12. december 2003, de ældre flyttede fra det tidligere plejehjem til Tangshave og den 23. februar 2004 rykkede ledelsen ind og derfor var indvielsen den 23. februar. […]

Læs mere...