Garantmødet i Broager Sparekasse

26. marts 2015 Broager

Onsdag havde Broager Sparekasse sit årlige møde for sparekassens garanter. Knap 700 garanter deltog på mødet i Broager Hallen.

” width=”160″ height=”240″ /> Formand Peter Johannsen fortæller om året, der gik.

Traditionen tro startede formanden for Broager Sparekasse, Peter Johannsen, garantmødet med bestyrelsens beretning for 2014. I beretningen kom formanden omkring både international og national økonomis betydning for Broager Sparekasse.

I 2014 har  der været dramatiske begivenheder i udlandet som f.eks. konflikten i Ukraine og Islamisk Stat i Mellemøsten. Men også positive begivenheder som vækst i USA og forventninger om om vækst i 2015. Europa derimod er stagneret med høj arbejdsløshed i Syd Europa og usikkerhed i forhold til Ukraine og Rusland, skriver Broager Sparekasse i en pressemeddelelse.

Landbruget hårdt ramt

Netop konflikten i Ukraine og Rusland har betydet russisk boykot af f.eks. fødevarer fra vesten og dermed prisfald på landbrugsprodukter. Det er en hård tid for landbruget med risiko for konkurser og tvangsauktioner. På trods af hårde tider for landbruget, oplevede dansk økonomi en samlet stigning i BNP på 1 pct. i 2014 og faldende arbejdsløshed.

I  starten af 2015 oplevede den danske krone at komme under stort pres, men Nationalbanken har fastholdt broagerfastkurspolitikken og sænket renten til det historisk lave niveau på minus 0,75%. Det betyder, at det koster penge for pengeinstitutterne at sætte penge ind hos Nationalbanken. Hos Broager Sparekasse oplever vi et  indlånsoverskud pga. stigende opsparing, men her er ingen negativ rente for at sætte penge ind.

Broager Sparekasse oplevede i 2014 et meget tilfredsstillende resultat på 15,8 mio. kr. med stigende basisindtjening trods fald i udlån og faldende renteniveau. Endvidere havde sparekassen en likviditetsoverdækning på 204% mod 163,9 pct. i 2013. Solvensprocenten steg til 14,5 pct. og den solvensmæssige overdækning steg fra 29 pct. i 2013 til 54,3 pct. i 2014.

På baggrund af det gode resultat i 2014 har sparekassens repræsentantskab vedtaget en forrentning af garantkapitalen med 5 pct. for 2014.

Hyggetid

Efter beretningen var der rejecocktail, kalvesteg steg som vildt og vin, øl og vand til gæsterne. Under kaffen

Musikkens grand old man underholdt garanterne.

Musikkens grand old man underholdt garanterne.

underhold Bent Fabricius-Bjerre. Dansk musiks grand old man indtog scenen med orkestret “De Græd”, og spillede blandt andet de folkekære melodier som temaet fra Olsenbanden og Matador og sangene, “Forelsket i København” og “Jeg sætter min hat som vil”, hvor sangeren, Jesper Stilgren, tryllebandt publikum. Publikum kvitterede med stående klapsalver, og de blev belønnet med ekstranummeret “En enkelt melodi til dig”.

Aftenen sluttede af med, at Bent Fabricius-Bjerre trak en vinder blandt de deltagende garanter. Laila Nowak vandt et gavekort til spisning på Ballebro Færgekro samt en signeret dobbelt CD med Bent Fabricius-Bjerre.

 

 

 

 
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk