Gert skiftede iltapparatet ud med vejrtrækningsøvelser

Arkivfoto
Arkivfoto
29. januar 2015 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Gert Pedersen nyder, at han vågner frisk om morgenen og har masser af energi, der holder dagen igennem. Faktisk en ting som de fleste af os tager som en selvfølge.

Men det er det bestemt ikke for Gert Petersen, der igennem flere år har sovet dårligt, snorket vildt og været oppe flere gange hver eneste nat.

“Det gjorde jo, at jeg var dødtræt om dagen og også irritabel”, siger Gert Pedersen til SønderborgNyt.

Via en ørelæge fik han fat i et apparat, der kunne måle søvnrytmen og resultatet var overraskende:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg var ret hårdt ramt af søvnapnø og vågnede flere gange i løbet af natten, fordi jeg ikke trak vejret”, siger Gert Petersen. For at afhjælpe det, blev jeg udstyret med en maske, som var koblet på et apparat, der sikrede jeg fik luft om natten.

Googlede på sygdommen

Når der er noget, man synes, man ikke ved nok om, så kan der hentes viden via Google og det gjorde Gert Petersen og ad den vej opdagede han, at det ikke var helt sikert, at lægerne havde ret, når de sagde, han skulle bruge apparatet hver eneste nat resten af livet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“På nettet fandt jeg John Ottesen og Skolen for Overskud, hvor jeg blev tilbudt et forløb, der måske kunne hjælpe mig af med apparatet”, siger Gert Petersen. Han mødte derfor op en gang om ugen i fem uger – og har ikke længere brug for apparatet.

“Jeg kan ikke tilbyde en mirakelkur, men komme med en opskrift, der skal følges og det er benhårdt arbejde”, siger John Ottesen til SønderborgNyt. Han forklarer, at det handler om at lære at trække vejret på den helt rigtige måde.

“Derfor skulle jeg have plaster for munden, når jeg skulle sove. Så trak jeg automatisk vejret gennem næsen”, siger Gert Petersen. Han fik også syet en tennisbold i ryggen på en t-shirt, som han sover med og ligger derfor ikke på ryggen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Øvelserne kan hjælp flere

“Det går bedre med at tage trappen op til førstesalen derhjemme nu”, siger KOL-patient Krista Petersen til

SønderborgNyt. Sygdommen begrænser hendes iltoptag og det gør stort set al bevægelse anstrengende.

“Hun er i et forløb med vejrtrækningsøvelser og der er fremskridt. Hun har også astma, som medicineres imod og det hæmmer behandlingen”, siger John Ottesen. Han foreslår derfor, at Krista Petersen snakker med lægen og tager en periode uden astmamedicin og prøver sig frem med sine øvelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har selv haft astma, men kom fri af medicinen, fordi jeg lærte at trække vejret rigtigt”, siger John Ottesen. Han er sikker på, at mange flere kan slippe deres medicin.

John Ottesen mener, det er bedre at komme ud af både sygdom og medicin – og selvom det kræver en indsats fra den enkelte, så er det besværet værd.

Læs mere HER

25. maj 2024 Samfund, Sønderborg

Bæredygtig bålhytte indvies

25. maj 2024 Samfund

Den 4. juni kan Center for Verdensmål og samarbejdspartnere endelig byde alle velkommen til den meget fine ’Bæredygtig bålhytte for alle’, som står færdig på Skydebanevej 3a på Kær Vestermark. Den indvies mellem klokken 15 og 17. Bålhytten er primært bygget i ubehandlet træ og et universelt design sikrer adgang for alle. Center for Verdensmål […]

Læs mere...