I Øster Sottrup bor Helle Hamann og hendes meget syge søn på syv år – og drengens sygdom gør, at de tit er indlagt på sygehuset, hvor lægerne har svært ved at finde frem til, hvad de egentlig kan gøre for drengen. Og alt forværres for den lille familie, når der samtidig skal kæmpes med en meget tung kommune
“Min søn skal overvåges døgnet rundt, så jeg er hos ham altid”, siger Helle Hamann til SønderborgNYT. I marts søgte hun hjælp fra Sønderborg Kommune, så hun kunne få økonomien til at hænge sammen, selvom hun måtte slippe alt for at tage sig af sin søn.
“Kort efter jeg havde søgt om det, som sygehusets socialrådgivere havde opfordret mig til og jeg efter deres skøn også havde ret til, fik jeg et brev om, at min sag ville blive behandlet indenfor 10 uger”, siger Helle Hamann. De glemte tilsyneladende at skrive, hvornår de ville begynde at tælle ugerne fra, for det var først i oktober, Helle Hamann igen hørte fra kommunen.
Meget tung kamp
“Det er lidt mærkeligt, at sygehusets socialrådgivere siger, jeg skal have dækket tabt arbejdsfortjeneste og Sønderborg Kommune siger nej. Men efter mange, lange og tunge diskussioner har jeg nu fået bevilget tabt arbejdsfortjeneste. Men kun frem til udgangen af januar”, siger Helle Hamann. Hun tilføjer, at alt har sin pris:
“Og prisen her er, at jeg mistede aflastning til min søn, der så ikke ser andre end mig. Han går jo ikke i skole, men får to timers hjemmeundervisning om ugen”, siger moderen, der selvfølgelig er bekymret for drengens skolegang i fremtiden.
Hvis Helle Hamann fik lov til at ønske lige hvad hun vil, så er hun slet ikke i tvivl om, hvad hun ville skrive på ønskelisten:
“Jeg ville ønske, at Handicap- og Psykiatriforvaltningen gik i min søns sag, som de faktisk skal og gav os den hjælp, der er brug for”, siger hun. Hun undrer sig over, at kommunen kan have en tro på, at hendes søn er rask til den tid og behovet for hjælp så også vil være væk.
Lige for tiden går Helle Hamann – oven i alt det – og spekulerer over, hvor hun skal flytte hen. Opsigelsen fra udlejeren er kommet.
“Jeg mistede jo mit forsørgelsesgrundlag, fordi jeg ikke kunne rende til alt det, som Jobcenter bad mig om, når jeg også skulle tage mig af min søn”, siger Helle Hamann.
Bevillingen af tabt arbejdsfortjeneste kom for sent.
SønderborgNYT har via kommunens kommunikationschef forgæves forsøgt at få en kommentar fra forvaltningen.
Forklaringen på den manglende tilbagemelding fra forvaltningen til SønderborgNYT kan være, at de ansatte har tavshedspligt, når der drejer sig om personsager.