Herdis Thomsen fortæller rådhusets historie i ny bog

16. januar 2021 Kultur

Herdis Thomsen fra Sønderborg Kommunes kommunikationsafdeling har netop udgivet en bog om Sønderborgs rådhus’ lange historie.

Siden det første kendte rådhus i 1500-tallet er der bygget nyt, bombet og genopbygget, bygget til og bygget om. Altid samme sted. Det er mange års rådhus-historie, som Herdis Thomsen har fået plads til i sin bog.

Hun fortæller til SønderborgNYT, at det er kommunaldirektøren, der har opfordret hende til at skrive den.

“Jeg syntes, vi manglede en bog om selve rådhuset og den vil give som gave til nogle af rådhusets gæster”, siger kommunaldirektør Tim Hansen til SønderborgNYT. Han fortæller videre:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er Herdis Thomsen selv, der udgiver bogen og kommunen har købt eksemplarer af den”.

Det nye rådhus

Det Rådhus, som vi kender i dag, er bygget i 1933. Grundstenen blev lagt 1932 – og det var en begivenhed, der som selve rådhuset, ikke var præget af unødig luksus. Kun byrådsmedlemmer var inviteret.

“Man skulle næsten tro, at Raadhusbyggeriet var Mørkets Gerning og dog er det Borgernes eget hus”, skrev pressen, der – ligesom andre – ikke var inviteret.

Byens borgere var ikke begejstrede for det nye rådhus, som blev indviet den 9. december 1933. Det havde ingen tårn, som det tidligere rådhus havde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det gamle rådhus, som blev revet ned, lå på samme adresse, men længere fremme på Rådhustorvet – og nu var der pludselig et større torv.

Først i 1951 fik Adam Fischers statue ‘Als’ – kaldet Alspigen – plads på Rådhustorvet. Og den gav også en heftig debat blandt borgerne.

Bog gør klog

Hvis du læser Herdis Thomsens bog, så får du en glimrende beskrivelse af rådhuset, som altid har været en vigtig del af Sønderborgs historie. En historie, der også har betydning for den nuværende borgmester:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det ville være synd at bygge et nyt rådhus et andet sted, hvor vi kunne samle alle kommunens forvaltninger”, siger Erik Lauritzen. Rådhuset er ifølge ham ikke bare mursten, døre og vinduer.

“Det er den stemning, som menneskene i det skaber og den historie det har”.

I øvrigt kostede det i 1933 hele 302.343,02 kroner at bygge rådhuset.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...