Historisk Samfund åbner 100-året for Genforeningen

6. januar 2020 GF2020

I disse dage og uger for 100 år siden blev der i hele Slesvig kæmpet hårdt –  men med forholdsvis fredelige midler iblandet fake-news og hærværk i en følelsesladet valgkamp om den nye landegrænse.

Hvordan valgkampen om den nye grænse udviklede sig i 1920, kan alle interesserede få genopfrisket med de tre arrangementer, som Historisk Samfund for Sønderjylland åbner 100-året for Genforeningen med over de kommende uger i henholdsvis Toftlund, Aabenraa og Sønderborg.

Første gang er på tirsdag den 14 januar i Toftlund, hvor krigen på valgplakater og spændingerne især i Flensborg er i fokus. Alle interesserede er velkomne og tilmelding er unødvendig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klaus Tolstrup Petersen fra Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig fortæller om, hvordan den anspændte tid op til afstemningen i Mellemslesvig udviklede sig, mens Elsebeth Aasted Schanz fra Plakatmuseet i Aarhus viser og fortæller om, hvad forskellene var på de mange iøjnefaldende plakater, der skulle overbevise vælgerne om, hvor de skulle sætte deres stemme, skriver Historisk Samfund.

Aftenen vil give et stærkt indtryk af, hvordan den voldsomme agitation gennem nødpengesedler, flyveblade og gennem de såkaldte afstemningsplakater gik for sig. Navnlig i Flensborg blev der udkæmpet en voldsom krig på plakater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter aftenen om valgplakater og spændinger følger afstemningsfesten på Folkehjem i Aabenraa den 10. februar, der for længst er udsolgt, og det tredje arrangement er på Sønderborg Slot den 13. februar og kræver ikke tilmelding. Det bliver en levende valgaften om folkestemningen og resultaterne af afstemningen den 10. februar i Nordslesvig og den 14. marts i Sydslesvig.

Desuden supplerer Historisk Samfund for Sønderjylland med en ny bog om Genforeningens arkitekt: H.P. Hanssen 1914-1936, skrevet af foreningens formand, dr.phil. og forskningsleder i Rigsarkivet i Aabenraa, Hans Schultz Hansen. Bogen kan købes fra 10. februar i boghandlen for 248 kr.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...