Hjerterum – et Coronasikkert besøgsrum beskytter mod smitte

27. maj 2020 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Meinhardt Poulsen og Preben Givskov fra Sønderborg har gennem mange år indrettet butikker og hoteller. Men med et slag slog Coronakrisen benene væk under deres vante forretning.

”Vi sad lige og kiggede ud i luften og ’rystede pelsen’, men ikke i mange halve timer, før vi begyndte at tænke over, hvordan vi kunne tegne og bygge et sikkert og hyggeligt besøgsrum til de mange syge og svage, som pludselig er adskilt fra deres familier. Det er der et stort behov for. I forbindelse med den hurtige genåbning er de svage i samfundet endnu mere udsatte for smitte”, fortæller Preben Givskov i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alternativet er, at ældre og svage mødes i et telt eller under åben himmel, hvor der både er koldt og smittefare.

Samme med makkeren Meinhardt Poulsen og investoren Dennis Rosengren Skjøth havde de konsekvenserne af Corona tæt inde på livet. Dennis Rosengren Skjøth blev adskilt fra sin far, som døde i starten af Coronakrisen, og Meinhardt Poulsens mor kunne fortælle om modløse ældre, der ikke måtte se familien.

Resultatet af mange tanker, beregninger og konstruktioner er Hjerterum – så vidt vides den første specialdesignede besøgspavillon, der er sat i serieproduktion og henvender sig til ældre og personer i risikogrupper, som ikke tåler at blive smittet med Corona eller andre sygdomme. Besøgspavillonen er en transportabel besøgsvogn, der hurtigt kan placeres og installeres ved plejehjem, bosteder, hospitaler og på hospice.

Artiklen fortsætter under annoncen

De første besøgspavilloner er solgt til landets kommuner, og interessen er stor. Produktionen hviler på en række solide underleverandører, som kan skrue op for produktionen i takt med, at der kommer bestillinger. Kapaciteten er flere end 100 om ugen.

Sådan virker Hjerterummet

Hjerterummet har to separate indgange, hvor den pårørende går ind ad den ene indgang og den, der skal skånes for smittefare, kommer ind ad den anden. På den måde er der ingen fysisk kontakt, men det er muligt at se og høre hinanden i besøgsboksen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Besøgsrummet er adskilt med glasvæg. Der er installeret højtalere, så det er nemt at føre en samtale i pavillonen. En teleslynge kan tilsluttes, så også de svagt hørende får det optimale ud af besøget. Besøgsrummet er konstrueret, så det let kan gøres klinisk rent efter hvert besøg.

Meinhardt Poulsen og Preben Givskov bruger alle vågne timer på at turnere landet rundt for at lade plejehjem, bosteder og hospitaler afprøve besøgspavillonen. De oplever, at mange lægger håndflade mod håndflade på glasset.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Hjerterummet bliver taget imod med åbne arme af personale, pårørende og de personer, som er sårbare. Det er første gang, at de oplever at kunne være sammen, men hver for sig i denne Coronatid, som virkelig er hård, fordi man afskærer mennesker fra at være sammen med dem, som de holder mest af”, fortæller Preben Givskov.

Selv når Corona har ’lagt sig’ vil der være brug for Hjerterum mange steder til udsatte eller sårbare med dårligt immunforsvar. Et koncept, der er kommet for at blive og kan anvendes til mange andre formål, for eksempel som sanserum eller møderum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foto fra Hjerterum: Danmarks første speciallavede besøgspavillon er sat i produktion og skal gøre nytte i hele Danmark på plejehjem, hospitaler og bosteder.  I forgrunden ses Svend Givskov, som har været med til at teste Hjerterummet. Til venstre ses Meinhardt Poulsen og Preben Givskov fra Hjerterum.