Hør Bodil Jørgensen synge De forbudte sange

7. juli 2020 Kultur

Bodil Jørgensen folder hele registeret ud i anledning af 100-året for genforeningen sammen med Martin Schacks Trio og det gør hun med følelse, indlevelse, kærlighed og humor.

Bodil Jørgensen synger og fortæller historierne om grænser, sorg og længsel, som kommer til udtryk i sangene, som den tyske besættelsesmagt censurerede fra Den Blå Sangbog fra det skæbnesvangre år 1864 frem til genforeningen i 1920.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arrangementet er en del af Sønderborg Kommunes fyrtårnsprojekt, Sønderborg Spejlinger 2020, og gennemføres i samarbejde med Sønderborg Teaterforening. Rammen er Sønderborghus og koncerten finder sted den 6. september fra klokken 19:30.

Sangforestillingen De Forbudte Sange belyser med ord og musik tiden fra 1864 til 1920, som helt frem til i dag har været afgørende for danskernes selvfølelse, skriver arrangørerne.

Martin Schacks Trio leverer en musikalsk ramme af højeste karat, så sangene fra dengang fremtræder i nye, opdaterede udgaver.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sange på blanke sider

Danmark blev efter slaget ved Dybbøl i 1864 reduceret med en tredjedel. Landet var i sorg, og den stolte, blomstrende danske selvfølelse fik et knusende knæk.

Efter at have været et land med flere kulturer og sprog samledes folket nu om det, der var tilbage. Sproget fik stor betydning i genrejsningen af den nationale identitet – ikke mindst i de danske sange. Særligt i det tabte land syd for den nye grænse blomstrede sangkulturen både i hjemmene og ved offentlige møder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den tyske statsmagt censurerede sangene, som de opfattede som protester mod den nye orden. Mange blev forbudt. Der opstod blanke sider i Den blå Sangbog, som var Højskolesangbogens forløber.

I De Forbudte Sange fører Bodil Jørgensen os helt ind i hjertet af det kit, der binder os sammen, og forløser sangene med den uudgrundelige kærlighed, som hun er kendt for.

Billetterne finder du på Sønderborg Teaterforenings hjemmeside.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
16. oktober 2021 Kultur, Nordborg

Nordborg Kirke: Festlig gudstjeneste med herlig spillemandsmusik og sang

16. oktober 2021 Kultur

Kom og oplev en festlig gudstjeneste, som bliver fyldt med folkemusik og sang. De Nordalsiske spillemænd spiller op, Linak-koret og solister fra Sønderjysk Pigekor synger for. Vores præst, Sophie Lønne Reil Hundebøll, vil både læse og synge teksterne, skriver kirkens organist til SønderborgNYT. Det hele finder sted i Nordborg kirke, søndag den 31. oktober kl. […]

Læs mere...