Hør historien om Jomfru Fanny der var samlingspunkt for dansksindede sønderjyder

7. marts 2021 Kultur

Hør den spændende historie om Jomfru Fanny hjemme i stuerne. Biblioteket i Sønderborg livestreamer onsdag klokken 16.30 foredraget ‘Jomfru Fanny – national samlingsfigur og synsk kongedatter’ med religionshistoriker Claus Jacobsen.

Den synske syerske

Næsten alle kender til Christian X’s ridt over grænsen på den hvide hest, Malgré Tout. Men hvorfor var det så vigtigt med den hest og hvorfor skulle den være hvid?

Forklaringen er, at det skulle passe med profetien, sådan som den var blevet overleveret fra Jomfru Fanny, den synske syerske fra Aabenraa.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hendes syner havde været et stærkt samlingspunkt for de dansksindede og rygtet om, at hun skulle være et uægte kongebarn, gjorde hende blot mere interessant, skriver biblioteket.

Men hvem var denne Jomfru Fanny?

Hvad indeholdt hendes spådomme egentlig, hvordan opstod legender om hende, og hvilke er sande?

Claus Jacobsen fortæller om myterne om og kilderne til Jomfru Fanny, hendes spådomme, liv og efterliv.

Udover at være religionshistoriker og bibliotekar er Claus Jacobsen også en Aabenraa-dreng, og han synes det er dejligt at kunne fortælle om en af Aabenraas store lokale personligheder.

Du kan få adgang til foredraget via bibliotekets hjemmeside, hvor der vil være et link, hvorfra man kan se foredraget.

Det er gratis at overvære foredraget.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
14. april 2021 Augustenborg, Samfund

Friskolebørn samler hver mandag skrald i Nørreskoven

14. april 2021 Augustenborg

Det er nærmest blevet tradition, at Midtimellem – 3.-4. klasse – hver mandag går en fast rute ind i Nørreskoven og hjem igen. En rute, de på Midtals Friskole kalder “Jorden rundt”. ”Børnene damper af og fortæller om stort og småt fra deres weekend eller ferie”, fortæller lærer Katja Ladefoged i en pressemeddelelse. Det er […]

Læs mere...