Hyggeaften på Hotel Alsik med Café Hack på synnejysk

16. november 2021 Kultur

Mandag aften var der igen Café Hack på Hotel Alsik, hvor godt 50 personer havde sikret sig en billet – og fik lov til at møde Jacob Dinesen og Søren Ryge Petersen, der begge taler flydende synnejysk. Søren Ryge taler også rigsdansk og plattysk, mens Jacob Dinesen talte synnejysk med legekammeraterne og rigsdansk i barndomshjemmet.

Men inden det hele gik i gang, så fik gæsterne at vide, hvordan der skulle klappes kort tid efter.

“Om lidt går jeg lidt væk og når jeg kommer igen, så skal i klappe helt vildt”, sagde Søren Dahl og på den måde sikrede han sig den allerbedste start på optagelsen af sit radioprogram og den første gæst var Søren Ryge Petersen, der er vokset op syd for grænsen, hvor hans far underviste på en dansk skole.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men far kom fra landbruget, men var på Rønshoved Højskole og via skolen kom han med til folkedans syd for grænsen”, sagde Søren Ryge Petersen

“Det var i forbindelse med folkedansen, han mødte min mor. Men det tog hende hele ti år at få fat på ham – og det skyldes, at han havde lært, man skal holde sig fra kvinder og have sit formål for øje i stedet – og det havde han så i ti år – og formålet var at udbrede danskheden syd for grænsen”.

Søren Dahl fortalte, at nu er vi i november og det er en dejlig tid, fordi mørket får os til at rykke tættere sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det fører os jo til julen og den skal vi snakke om”, sagde han.

“Det synes jeg ikke, men lad os i stedet snakke om adventstiden, som jeg bedre kan li’ end julen – og når jeg tænker på min barndom, så var det sådan, at den første søndag i advent blev der tændt ét lys i kransen og det sad vi og kiggede på. Vi sange også to julesalmer. Den efterfølgende søndag blev der tændt to lys og så videre – og det var ligesom optakten til julen, hvor vi fik hver én gave”, sagde Søren Ryge Petersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortalte også om købmanden, der fik sat en lyskæde op på sin gavl op til jul.

“Det var helt almindelige pærer, der var på, men det fik alle i landsbyen til at kigge. Og i vinduet var der pyntet op – og oven i kjøbet var der en togbane, hvor toget kørte rundt og rundt hele december”, sagde han og tilføjede, at dengang forstod man, hvor lidt der skal til for at glæde børn. Og man gav sig tid til at bygge forventningerne op.

“I dag er alting kørt over gevind”, sagde Søren Ryge, som er født i 1945.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jacob Dinesen kom ind og han fik lov til at sidde i Søren Dahls stol, så de to gæster kunne snakke synnejysk med hinanden og snakken kom hurtigt ind på kager.

“Jeg er vokset op med at få kage hver eneste eftermiddag”, sagde Søren Ryge Petersen og fortæller, han stadig har en forkærlighed til kager.

“Og jeg har faktisk aldrig været vild med kage – bortset fra gammeldags æblekage”, sagde Jacob Dinesen og det fik Søren Dahl til at reagere:

“Hvordan i alverden er du så blevet tyk”, spurgte han?

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter en pause var Jacob Dinesen og Søren Dahl alene på scenen og de tog hul på anden halvleg i optagelsen af Café Hack.

“Du udgav for tid tilbage et album, der hed ‘Let the Hard times come’ og det gjorde de så et par dage senere, hvor Coronaen indtoog landet”, sagde Søren Dahl til musikeren, Jacob Dinesen.

“Nedlukningen gjorde jo, at jeg ikke kunne komme ud og optræde og det gav ligesom en identitetskrise. På mine plader står der jo Jacob Dinesen og det gør der også på mit sygesikringbevis – og jeg kunne ikke bare skrive sange, fordi min inspiration kommer jo fra det, som jeg hører, når jeg møder andre mennesker”, sagde han.

“Jeg interesserer mig for mennesker og for det at være menneske”.

Søren Dahl fik sagt, at det jo ikke bare handler om at blive til noget, men mest af alt at blive til ‘nogen’.

“Det er rigtigt og jeg har mig selv med i alt det, som jeg laver, selvom jeg går i andres fodspor. Men på min nye plader er der sange med, hvor jeg har kigget indad og tager afsæt i mine egne fejl og mangler”, sagde Jacob Dinesen.

Der var også smagsprøve på Jacob Dinesens sange.

Du kan SE BILLEDER HER .

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...