Husk at handle i Kærbolig – det hjælper andre til at opnå et helt almindeligt liv

22. januar 2018 Samfund

Linda Christensen Paulsen er en del af den personaleflok på Kærbo, der hjælper mennesker med psykiske lidelser med at finde balancen i tilværelsen, så deres liv bliver så meget som muligt, som det liv alle andre har.

“Og derfor er det meget vigtigt, at vi har den socialøkonomiske butik i Perlegade, hvor Kærbos brugere har et arbejdsliv”, siger Linda Christensen Paulsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nogle af Kærbos brugere bor på selve Kærbo, andre er i en af udslusningsboligerne og nogle er i deres egen lejlighed.

“Om man bor det ene eller det andet sted betyder ikke så meget. Vi følger dem alle, så længe de har brug for den tryghed, som det giver”, siger Linda Christensen Paulsen, som hele tiden oplever, at det gør en forskel, der er hjælp at hente efter en indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

På Kærbo føler brugerne sig trygge og de får hjælp til at skabe en tilværelse, som de kan rumme og trives med.

Fra selve Kærbo kan turen gå til en af udslusningsboligerne eller til egen lejlighed.

Uanset om Kærbos brugere flytter i udslusning eller egen lejlghed, så kommer Kærbo-personalet på besøg og sikrer, at de lærer at bo. Nullermænd og opvask forsvinder ikke af sig selv. Der skal vaskes tøj, laves mad – og så skal der indrettes, så boligen bliver et sted, hvor den, der har den, kan li’ at være, kan føle sig hjemme.

Afrika gør en forskel

En gang eller to om året drager det meste af Kærbos personale og brugerne til Afrika, hvor brugerne hjælper med forskellige projekter via Kærbo for Afrika.

Linda Christensen Paulsen glæder sig over, at de butiksansatte hele tiden vokser og gror.

“Det er fantastisk at opleve, hvad Afrika gør for vores brugere. Nogle får skruet virkeligt meget ned for deres medicin og andre slipper den helt. Ikke bare for en tid, men vedvarende”, siger Linda Christensen Paulsen. Hverken hun eller andre kan forklare hvorfor.

“Vi kan ikke sige, om det skyldes varmen, stedet, maden eller vandet. Det kunne være interessant, hvis vi kunne få undersøgt, hvad det er, der giver så markant et skridt i retning til et bedre liv. Vi har nogle ideer om det, men det er jo bare gæt”, siger hun.

Vokser trygt og roligt

I Kærbolig har de tilknyttede brugere forskellige opgaver.

“Vi sikrer os selvfølgelig, at den enkelte bruger får de udfordringer, som passer tilvedkommende. Nogle får ansvaret for lager, nogle for indkøb og andre er betjener kunder”, siger Linda Christensen Paulsen. Hun fortæller, at de alle lærer alt det, der skal til og de alle er med til at bestemme.

“Opgaverne skal passes og aftaler skal holdes”.

I disse dage er der udsalg i Kærbolig, hvor der udover Afrika-ting også skal gøres plads til luksus-genbrug.

“Vi køber brugte ting og sætter dem i stand, så de kan friste kunderne”, siger Linda Christensen Paulsen. Den idé giver en mulighed for nye kunder og også nye opgaver til Kærbo-brugerne.

“De brugte ting skal jo hentes og de skal sættes i stand. Og det er jo glimrende for de fleste af os, hvis vi kan sætte brugte ting i stand”, siger Linda Christensen Paulsen, som har været ansat på Kærbo i seks år.

“Jeg har en sosu-uddannelse og har brugt den indenfor psykiatrien, men jeg tror nu, at Anne Grethe Scharbach, der er leder på Kærbo, ansatte mig på grund af mine kreative sider”.

Et pragtfuldt job

Linda Christensen Paulsen er superglad for at være en del af Kærbo, fordi der er rigtigt mange succesoplevelser.

“Vi følger jo flere af vores brugere fra den dag, hvor de udskrives fra hospitalet og oplever dem, når de har et liv, der minder om det, som alle vi andre har”, siger Linda Christensen Paulsen.

Og det er liv, hvor vi ikke skal bruge medicin for at klare en hverdag, et liv med et hjem, gerne et job og nogle venner at være sammen med.

“Og for vores brugere er drømmen om et lønnet job ikke umulig. Det er lykkedes for adskillige”, siger Linda Christensen Paulsen.

Kærbolig klæder brugerne rigtigt godt på til arbejdslivet – og derfor er håbet, at flere vil komme og handle i den lille butik.

“Heldigvis er det ikke en forretning, der skal skabe overskud, men hvile økonomisk i sig selv”, siger Linda Christensen Paulsen.

Altså kan alle og enhver gøre en rigtig god gerning ved at købe spændende ting til hjemmet hos Kærbolig.

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk