Hvalernes skjulte liv afsløres af ny teknik

5. marts 2019 Samfund

Tag med verdens mindste hval, marsvinet, på jagt i danske farvande og prøv også at forstå, hvordan en kaskelothval holder vejret i to timer. På biblioteket i Sønderborg kan du tirsdag klokken 19 høre, hvordan hvalerne, hvis forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise, har tilpasset sig livet i vand.

Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholder er Peter Teglberg Madsen, som er professor i sansefysiologi ved Institut for Bioscience – Zoofysiologi, Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvalernes forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise og kameler. For mere end 30 millioner år siden forlod disse pattedyr landjorden til fordel for et liv i vand. De nulevende hvalarter har i ekstrem grad tilpasset sig til et liv i en lang række forskellige vandmiljøer – fra dybe oceaner til lave floder.

Ny teknologi giver indsigt  

I mange år har forskere kun fået indsigt i hvalernes liv ved at studere dem i den korte tid de befinder sig ved overfladen eller ved at dissekere døde hvaler og herudfra gætte sig til, hvordan de lever. Men ny teknologi har i de sidste ti år givet forskerne enestående muligheder for at studere hvalernes fysiologi og adfærd langt til havs og mens hvalerne er neddykket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Teglberg Madsen tager os bl.a. med verdens mindste hval, marsvinet, på jagt i danske farvande, og prøver at få os til forstå hvordan en kaskelothval holder vejret i to timer, hvordan en grønlandshval undgår at fryse ihjel og hvordan en blåhval tager 70 tons vand ind i munden uden at rykke kæberne af led. Hør om hvordan hvalerne har tilpasset sig livet i vand – en verden der er vidt forskellig fra den deres forfædre på land vandrede rundt i.

Det er gratis at kigge med.

Du møder bare op.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
6. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Byrådet skal godkende forandringer i forvaltningsstrukturen

6. december 2021 KV21

Gennem konstitueringsforhandlingerne er der løbende arbejdet på at ændre på kommunens forvaltninger og dermed på Styrelsesvedtægterne – og når det sker, så skal ændringerne godkendes på to byrådsmøder, der skal holdes med mindst seks dages mellemrum. Det første af møderne blev holdt i den forgangne uge og på torsdag skal forandringerne endeligt godkendes. Politikerne skal […]

Læs mere...