Hvem var virkelighedens hekse?

2. april 2022 Kultur

Så mødte han en gammel heks på landevejen; hun var så ækel, hendes underlæbe hang hende lige ned på brystet.

Sådan er beskrivelsen på den heks, som soldaten møder i H.C. Andersens eventyr, Fyrtøjet. Gammel, ækel, frastødende. Selvom hun egentlig er flink nok til at starte med, så møder hun et grusomt endeligt, og soldaten fortsætter på sin færd.

Eventyrheksen har rod i frygten for de onde og diabolske hekse, som man i 15-1700-tallet havde forfulgt og henrettet i Europa. Men hvem var de folk, som blev anklaget, retsforfulgt og brændt som følge af denne frygt? Og hvilke folk stod bag forfølgelserne?

Artiklen fortsætter under annoncen

På biblioteket i Sønderborg kan du tirsdag 5. april klokken 16:30 komme til et foredrag med historiker Maria Østerby Elleby, som fortæller om de danske trolddomsprocesser, skriver biblioteket.

Maria Østerby Elleby har været med til at skabe HEX! Museum of Witch Hunt i Ribe, og som til daglig arbejder på Sydvestjyske Museer. Sammen bliver vi klogere på heksen i historien.

Du finder en billet på bibliotekets hjemmeside.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...