Ingen private på genbrugspladserne foreløbig

24. marts 2020 COVID-19

Lørdag den 14. marts valgte Sønderborg Forsyning at lukke de genbrugspladser, der indtil da havde været åbne med Adgang365. For når rigtigt, rigtigt mange på én gang kører på genbrugspladsen, er det svært – for ikke at sige umuligt – at overholde myndighedernes henstillinger om at holde afstand, fortæller direktør for Sønderborg Forsyning, Hans Erik Kristoffersen i en pressemeddelelse:

“Det var en kaotisk lørdag, og siden vi lukkede, er begrænsningen for det antal, man må samles, skærpet fra 100 til 10.

Artiklen fortsætter under annoncen

Myndighedernes opfordring til at holde afstand er løbende strammet hen over den seneste uge, for vi må og skal gøre, hvad vi kan for at begrænse smitterisikoen”.

Virksomhederne har fortsat adgang
Allerede mandag den 16. marts blev Glansager Genbrugsplads åbnet for virksomheder med CVR-nummer fra kl. 7-17. Løsningen har været en stor succes og fortsætter derfor så længe, den ikke er i strid med myndighedernes anbefalinger.

“Det er vigtigt, at vores håndværkere kan komme af med deres byggeaffald og anlægsgartnerne med haveaffald. Vi skal holde hjulene i gang, så vores samfund stadig står, når krisen er ovre”, siger Hans Erik Kristoffersen, der samtidigt med beklagelse slår fast, at løsningen for de lokale virksomheder ikke bare kan overføres til private kunder.

300 erhvervskunder – 15.000 private

Både på Facebook, mails og telefon er Sønderborg Forsyning den seneste uge blevet overstrømmet af henvendelser fra kunder, der gerne så genbrugspladserne åbne igen. Men det kommer ikke til at ske foreløbigt:

“Vi har en løsning, der virker fint for 300 erhvervskunder. Men den kan ikke lige overføres til vores 15.000 private kunder med Adgang365, der for rigtigt manges vedkomne efter dage med godt vejr har traileren fuld. Det kan simpelthen ikke håndteres på samme måde”, siger Hans Erik Kristoffersen.

Det er på ingen måde, fordi der i Sønderborg Forsyning ikke er forståelse for, at kunderne lige nu er frustrerede:

“Det er ikke, fordi vi ikke forstår, at det er frustrerende, når indkørslen fylder med haveaffald eller genbrugsmaterialer efter en oprydning. Men vi må i fællesskab løfte de byrder, der følger efterhånden, som situationen bliver mere alvorlig, og i Sønderborg Forsyning har vi et større ansvar at tage hensyn til”, siger Hans Erik Kristoffersen, og tilføjer:

“Når de offentlige myndigheder pga. udviklingen i smitterisikoen i stigende grad henstiller til, at vi skal undgå at mødes, så gælder det også for genbrugspladser. Så betyder det, at vi alle sammen er nødt til at tage en dyb indånding og gøre alt det, vi kan, så vi undgår at smitte hinanden. Der er værre ting i verden end rod i indkørslen”.

FAKTA

KL – Kommunernes Landsforening – fraråder at åbne genbrugspladserne for private kunder. Det er begrundet med flere ting:

KL har meldt ud, at genbrugspladser – i modsætning til afhentning af affald – ikke er vitalt at opretholde i denne situation, hvor medarbejdere i den offentlige sektor i udgangspunktet er sendt hjem.

Den fortsatte åbning for virksomheder sker imidlertid i tråd med statsministerens udmelding om så vidt muligt at understøtte aktivitet i den private sektor.

Der skal sikres nok personale til, at man kan holde åbent for erhverv – også i en situation, hvor dele af personalegruppen rammes af sygdom og sendes i karantæne.

Mindske smitterisikoen, hvis mange mennesker benytter genbrugspladserne samtidig.

KL understreger, at når situationen normaliseres, bør genbrugspladserne hurtigst muligt åbnes for normal adgang, samt at ovenstående vejledning kan ændre sig i takt med nye tiltag fra staten for at reducere smitterisikoen.

INFORMATION OM COVID-19:

Læs og følg myndighedernes anvisninger på
www.coronasmitte.dk

Myndighedernes hotline telefon
70 20 02 33

Følg udviklingen i Sønderborg-området på
SønderborgNYTs Corona-kategori

Lad os stå sammen – hold afstand!

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk