Johannes Diederichsen blev Æresmedlem i Alsingergildet

13. december 2020 Kultur

Alsingergildet har udnævnt Johannes Diederichsen, Oldenor ved Nordborg, til æresmedlem. Han er kun den sjette i gildets snart 75-årige historie, der får den fornemme titel. Diederichsen har været gildebror i 34 år og flittigt, videbegærligt og med megen humor sat mange alsiske fingeraftryk, senest i gildets udgivelse ‘Pejlemærker’.

Som viceoldermand i Alsingergildet har Johannes Diederichsen haft opgaven med at holde styr på, om gildebrødre, -søstre og bisiddere kom til tiden og opførte sig passende til møderne. Og med at uddele bøder i form af ‘bodler’, flasker, med solbærrom, hvis sæder og skikke blev trådt under fode.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det lyder som en post, der nok kan gøre viceoldermanden upopulær. Men ikke Johannes Diederichsen. For der findes formentlig ingen, der kan uddele bøder med så meget humor og charme som ham, skriver Alsingergildet i en pressemeddelelse.

Glimtet i øjet er ét af hans store fortrin. Og der er mange. Og dem kom Alsingergildets oldermand, Herdis Thomsen Maaløe, ind på, da Alsingergildet forleden udnævnte Diederichsen til æresmedlem – det blot sjette i gildets historie.

“Johannes Diederichsen har nogle af de kvaliteter, som mange alsingere har – han er videbegærlig, flittig, opfindsom og humoristisk. Der var altid nye ideer til, hvad gildet kunne kaste sig ud i af opgaver, og han gik gerne forrest, når de skulle løses. Han var for eksempel idémanden bag Pejlemærker, Alsingergildets seneste bogudgivelse, hvor 101 kendte og mindre kendte steder på Als beskrives på alsisk og rigsdansk og stedfæstes, så man kan bruge den som en slags turguide. Sammen med en håndfuld af gildets andre medlemmer blev ideen gennemført og bogen udgivet. Det første oplag på 1000 er solgt, og det næste oplag på 500 er der gjort et pænt indhug i”, fortæller oldermanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når han tager en opgave på sig, bliver den løst 110 procent. Sådan var det også med Pejlemærker. Med blok, blyant og kamera gik det ud til de steder på Als, han ville fortælle om. Måske skulle gummistøvlerne på og trappestigen med for at sikre det gode billede. Det var en del af oplevelsen, og oplevelsen blev en del af fortællingen, som læseren får glæde af”.

Da norske Roger Pihl lancerede sin bog ”Danmarks bjerge”, hvor han havde samarbejdet med Johannes Diederichsen, foregik det blandt andet på Høgebjerg – Als’ højeste punkt – og Johannes Diederichsen havde til arrangementet lavet en kopi af den optiske telegrafmast, som i starten af 1800-tallet blev stillet op på Høgebjerg som en del af signalnettet mellem Slesvig og København. Dermed blev bogpræsentationen spektakulær og det er hans kendetegn. Man går altid beriget og lidt klogere fra et møde med Johannes Diederichsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Johannes Diedrichsen har i sine 34 år bidraget til en række af Alsingergildet bogudgivelser, ligesom han har sat sin præg på mange arrangementer. Dialekten er en del af hans identitet og der er ingen tvivl om, at en stor del af Alsingergildets identitet har Johannes Diederichsens aftryk på sig.

Og det er meget positivt.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
24. oktober 2021 112, Gråsten

Kabinescooter kørte i vandet ved Egernsunbroen

24. oktober 2021 112

Natten til søndag, – klokken 03:32 – blev der ringet 112, fordi en kabinescotter var kørt i vandet fra Gråstensiden ved Egernsundbroen. “Vi rykkede til stedet med vores båd fra Sønderborg og Gråsten Frivillige Brandværn kom også til broen. Vi fandt køretøjet og fik det på land, men vi fandt ikke føreren”, siger indsatsleder Pia […]

Læs mere...