Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om afgiftsfrie gaver og overdragelse af sommerhus

7. december 2020 Samfund

Hej Brevkasse,

Min mand og jeg vil gerne op til jul forære vores børn en større pengegave.

Hvor meget må vi give henholdsvis børn, børnebørn og svigerbørn uden afgift?

Og kan det også gives som andet end penge?

Vi har nemlig et sommerhus ved Vesterhavet, og det er et hus, der gerne skal blive hos familien.

På forhånd tak.

Mvh Bente

Kære Bente

Tak for dit spørgsmål. Børn og børnebørn kan du og din mand hver forære kr. 67.100,00 (2020-sats) uden, at der skal betales gaveafgift af beløbet. Svigerbørn kan I hver forære kr. 23.500,00 (2020-sats). Beløbene reguleres hvert år.

Artiklen fortsætter under annoncen

For så vidt angår overdragelse af sommerhuset til jeres børn er der flere muligheder. I kan sælge sommerhuset til jeres børn til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 procent. Det er en regel, som gælder mellem nærtstående familiemedlemmer, som fx børn og forældre.

Der er forlydender om, at lovgiver afskaffer reglen inden for den nærmeste fremtid. Det vides dog endnu ikke, om reglen bliver erstattet af noget nyt, som giver tilsvarende mulighed.

I forbindelse med overdragelsen af sommerhuset til jeres børn til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 %, kan børnene betale købesummen kontant, eller I kan give dem et lån. Såfremt i vælger at låne dem pengene, skal der oprettes et rente- og afdragsfrit gældsbrev.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lånet kan som nævnt gøres rente- og afdragsfrit, fordi gældsforholdet er mellem nærtstående.

Såfremt du og din mand fremadrettet igen vil give børnene et større pengebeløb, kan gaven for eksempel bruges til at nedbringe gælden. Dette kan dog ikke aftales på forhånd, idet gaver skal være udtryk for et spontant ønske.

Består gældsbrevet helt eller delvist ved jeres død, vil gælden skulle indfries, evt. ved modregning i arv. Der vil dog skulle betales boafgift af beløbet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Endeligt kan I ved testamente beslutte, at jeres børn i fællesskab skal arve sommerhuset til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 procent, eller til den lavest mulige værdi på tidspunktet for jeres død, såfremt lovgiver har bortskaffet reglen om over- side 2 dragelse til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 procent.

På den måde vil boafgiften være så lav som muligt. Det er meget konkret fra familie til familie, hvilken løsning der er bedst egnet, og jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat med henblik på at klarlægge jeres behov og muligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...