Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om bo-behandling

21. januar 2022 Samfund

Kære Brevkasse,

Jeg har et spørgsmål vedrørende behandlingen af boet efter min mor, som døde i december 2021.

Jeg er kontaktperson ved Skifteretten. Jeg har to brødre, som bor andre steder i landet. Jeg synes der er ret mange ting at forholde sig til, såsom hvordan vi ønsker boet skiftet. Jeg forstår det ikke rigtigt, og mine brødre ønsker ikke at involvere sig, så jeg står lidt alene med det hele.

Min mor sad i uskiftet bo, da vores far døde i 2010, og hun boede stadig i vores barndomshjem. Der er en del aktiver i form af investeringsbeviser. Dog lavede de aldrig testamente. Er det muligt at få noget hjælp til det hele?

Artiklen fortsætter under annoncen

Hilsen Marianne

Kære Marianne

Tak for dit spørgsmål.

Du har ret i, at der er mange ting at forholde sig til, når du skal stå for boerne efter dine forældre.

Først og fremmest skal der tages stilling til, om du og dine brødre har mulighed for at skifte boerne efter jeres forældre, som et privat skifte, hvor I selv står for alt det praktiske (evt. med hjælp fra en advokat), eller om der skal ske overlevering til en bobestyrer. En bobestyrer er advokat, og udpeget af Skifteretten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Såfremt I vælger, at skiftet skal forestås af jer som et privat skifte kræver det, at I er enige om tingene. Der udpeges en bobestyrer, såfremt der er uenighed blandt jer, eller såfremt blot én af jer ønsker det.

Du skriver, at dine brødre ikke vil involvere sig. De har mulighed for at give dig fuldmagt til at stå for det praktiske. Dog kan de ikke helt undgå at involvere sig, da der er mange praktiske ting man skal tage stilling til som arving i et bo, hvor der er aktiver.

Der skal indenfor en vis frist udarbejdes en såkaldt åbningsstatus, som giver Skifteretten et overblik over, hvilke aktiver og passiver der er i boet. Derefter skal gæld indfries, huset sælges eller overtages af en arving, og endelig skal der udarbejdes en boopgørelse, hvor boet endeligt gøres op. I boopgørelsen skal boafgiften til Staten tillige beregnes, hvorefter de resterende aktiver skal fordeles blandt arvingerne. Da der ikke er lavet testamente vil der i henhold til Arvelovens almindelige regler skulle ske en ligedeling mellem jer søskende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt dette kan I få hjælp til, da I kan vælge at give fuldmagten til det private skifte videre til en advokat. Advokaten vil herefter forestå skiftet på jeres vegne, herunder udarbejdelse af åbningsstatus og boopgørelse, kontakt til kreditorer, banken, forsyningsselskaber, ejendomsmægler mv.

Jeg vil råde dig til at kontakte en advokat med speciale i bobehandling og arveret for at høre nærmere om jeres muligheder.

Jeg håber, at dette besvarer dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. juni 2023 112, Sønderborg

Det er tørt i haverne – vær forsigtig med havegrillen og ukrudtsbrænderen

2. juni 2023 112

Lige nu er det meget tørt i haverne og det øger risikoen for brand. “Man skal være opmærksom på risikoen for brand. Der skal udvises stor forsigtighed med al åben ild ude i det fri, engangsgrill, bål eller varme maskiner”, siger beredskabsinspektør Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg. Risikoen for at en brand spreder sig er […]

Læs mere...