Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om fremtidsfuldmagt

28. august 2020 Samfund

Kære Brevkasse,

De seneste år har der været meget tale om fremtidsfuldmagt. For at en sådan træder i kraft, skal en læge vurdere, at den ene part ikke er i stand til at tage vare på økonomi med mere.

Hvad er forskellen på den vurdering og den “gamle” vurdering, der kan gøre en person umyndig?

Venlig hilsen Lone

Kære Lone,

Tak for dit spørgsmål om forskellen på fremtidsfuldmagten og værgemål (umyndiggørelse). Der er i og for sig mange ligheder mellem en igangværende fremtidsfuldmagt, og et værgemål.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vurderingen ved lægen indgår i begge tilfælde med ret afgørende vægt, og denne vurdering vil stort set være den samme i begge tilfælde. Der er dog alligevel væsentlige forskelle.

Det kan tage helt op til ét år at få et værgemål i stand, mens en fremtidsfuldmagt vil kunne træde i kraft væsentligt hurtigere, idet fremtidsfuldmagten alene kræver, at der sker en anmodning til Familieretshuset, som herefter skal vurdere om kravene til, at fremtidsfuldmagten sættes i gang er opfyldt.

Artiklen fortsætter under annoncen

En fremtidsfuldmagt indeholder endvidere personens egne ønsker til hvem der skal varetage rollen som fuldmagtshaver, og dermed den eller de personer, som vedkommende har tiltro til.

Under værgemålssagen skal værgen udpeges – måske blandt flere mulige, og uden personens indflydelse.

Derudover er fremtidsfuldmagten oprettet når personen er ved sine fulde fem, og dermed i stand til fornuftmæssigt at bestemme hvad fremtidsfuldmagten skal indeholde, og hvilke ønsker vedkommende har, hvis denne på et tidspunkt ikke længere er i stand til at varetage egne interesse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kort sagt er den helt afgørende forskel på værgemålet og fremtidsfuldmagten, at personen ved fremtidsfuldmagten har valgt det hele selv. Det gør det også nemmere for de pårørende.

Såfremt du ønsker mere viden om fremtidsfuldmagter vil jeg råde dig til at søge bistand hos en advokat.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk