Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om gæld og ægteskab

1. august 2018 Samfund

Kære Brevkasse

Min kæreste er gået konkurs med hans firma. Hvis vi indgår ægteskab, kommer jeg så til at hæfte for hans gæld?

Med venlig hilsen Den anonyme.

Kære Anonyme

Tak for dit spørgsmål.

Helt overordnet gælder, at selvom man indgår i ægteskab med hinanden, så er der et princip om, at man fortsat råder over egne ejendele, ligesom man også hæfter for egen gæld.

Du kommer derfor aldrig – uanset om I gifter jer, eller ej – til at hæfte direkte for din mands gæld, medmindre du skriver under som meddebitor eller som kautionist.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når man indgår ægteskab indgår man dog samtidig i et formuefællesskab, som bevirker, at når ægteskabet ophører, enten ved skilsmisse eller ved død, så deler man alle aktiver ligeligt mellem sig – også kaldet boslod.

Hvis din mand bringer gæld med sig i ægteskabet, kan dette derfor have stor betydning for dig, og for dine aktiver, når den ene af jer dør, eller hvis I vælger at blive skilt. Din mands kreditorer kan i det tilfælde få dækket sine krav i den halvdel, som din mand modtager fra dig, som følge af jeres formuefælleskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man kan heldigvis ændre på denne fordeling.

Hvis I vælger at blive gift, kan du sikre dine aktiver ved at lave en ægtepagt, hvor dine aktiver gøres til dit særeje. Samtidig kan I oprette et testamente, hvor din mand giver afkald på al arv efter dig, hvis du dør før din mand. På den måde kan du sikre, at dine aktiver i stedet kommer til at gå til dine livsarvinger, eller til andre du kunne have lyst til at begunstige, hvis ikke du har børn. I kan komme derved udenom delingsreglerne, som gælder for ægtefæller, og dermed indgå ægteskab med hinanden uden, at du behøver bekymre dig om din mands gamle konkurssag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58, 6400 Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Advokathuset Muurholm beskæftiger vi os med sager for private og erhvervsdrivende. Vi er servicemindede, tilgængelige og har en hurtig responstid. Vi formidler vanskeligt juridisk stof i et let forståeligt sprog og lægger vægt på, at vores rådgivning skaber en værdi for dig.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
26. januar 2022 Kultur, Sønderborg

Hør historien om de gamle gårde og huse i Ulkebøldam

26. januar 2022 Kultur

Biblioteket har inviteret Helmer Sander-Larsen fra Lokalhistorisk Arkiv Ulkebøl til Multihuset Ulkebøl, hvor han på tirsdag klokken 16:30 vil fortælle om historien om gamle gårde og huse i Ulkebøldam. Du kommer til at høre om ejendommene og om de mennesker, der har boet der. Det skriver biblioteket i en pressemeddelelse. Helmer Sander-Larsen, som er fra […]

Læs mere...