Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om pengegaver

29. november 2019 Samfund

Kære brevkasse

Min mand og jeg vil gerne give vores børn og svigerbørn en større pengegave her inden nytår. Er det muligt – og hvor meget må vi give? Den ene af vores sønner er ikke gift, men er samlevende. Kan vi også give samleveren samme gave?

Hilsen Ejvind og Margrethe 

Kære Ejvind og Margrethe,

Tak for jeres spørgsmål. Svaret er både ja og nej.

Hver forældre må afgiftsfrit give sit barn, barnebarn eller oldebarn 65.700,00 kroner årligt (2019 sats), og som svigerforældre må I årligt give jeres svigerbørn hver 23.000,00 kroner (2019 sats).

Artiklen fortsætter under annoncen

Beløbsgrænserne stiger en smule hvert år.

Da I begge kan give samme beløb, vil det sige, at hver af jeres børn samlet pr. år kan modtage 131.400,00 kroner (2019 sats) fra jer, mens hver jeres svigerbørn samlet pr. år kan modtage  46.000,00 kroner (2019 sats).

Det præciseres, at begrebet ‘svigerbørn’ alene omfatter jeres børns ægtefæller. Jeres ene søns samlever kan derfor ikke modtage 23.000 kroner afgiftsfrit, og et eventuelt beløb I giver hende, vil i stedet være skattepligtigt for hende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Reglerne om afgiftsfrie gaver gælder alene indenfor familien. Dog gælder reglen ikke ved gaver mellem søskende.

Hvis gavebeløbene overstiger de nævnte satser, skal der betales afgift. For børn, børnebørn og svigerbørn er afgiften 15 procent.

Det er ikke et krav, at I opretter et såkaldt gavebrev, når I giver gaver til børn med videre. Det kan dog være en god idé at få oprettet gavebrev hvis I for eksempel vil bestemme, at gavebeløbet skal være barnets særeje, idet et særeje skal kunne identificeres, ligesom det er også er vigtigt at kunne bevise hvornår gaven (særejet) er givet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58, 6400 Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Advokathuset Muurholm beskæftiger vi os med sager for private og erhvervsdrivende. Vi er servicemindede, tilgængelige og har en hurtig responstid. Vi formidler vanskeligt juridisk stof i et let forståeligt sprog og lægger vægt på, at vores rådgivning skaber en værdi for dig.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
5. december 2021 Sønderborg, Frivillige

Damefrokostens flytning til Skansen falder ikke i god jord hos alle

5. december 2021 Sønderborg

Bandet Top Seven og en længere række mennesker har skrevet kommentarer på SønderborgNYTs Facebookside, hvor de fortæller, at de slet ikke kan forestille sig Damefrokosten, når den flyttes til Skansen. “Hvor er det ærgerligt, at de vil lave noget om som har været en succes i så mange år. Men der bliver ingen damefrokost – […]

Læs mere...