Jussi Adler-Olsen havde en dejlig og hyggelig aften i Brecklings Bogcafé

4. april 2019 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften blæste Ringriderfestens heroldere Allan Breckling og Jussi Adler-Olsen på scenen i Brecklings Bogcafé på Hotel Sønderborg Strand og så gik samtalen mellem de to herrer i gang.

Jussi Adler-Olsen fortalte, at han tilbragte en stor del af barndommen på psykiatrriske hospitaler, hvor hans far var læge.

“Vi børn fik lov til at rende over det hele og jeg lærte mange af patienterne at kende. Også en mand, der havde slået sin kone ihjel. Jeg syntes det var frygteligt, han havde gjort det, men min far fortalte, at manden blev så ked af, han gjorde det, at han blev sindssyg”, sagde Jussi Adler-Olsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det var på hospitalerne, jeg lærte at elske det skæve”.

Han fortæller videre, at dengang Anders Fogh sad i statsministeriet, så var det som om alle mere eller mindre bare rettede ind.

“Folk var ikke så skæve mere og jeg savner faktisk, der er nogle skolelærere, der siger: Det gider vi ikke”, sagde den verdenskendte krimiforfatter.

Jussi Adler-Olsen skriver virkeligt drabelige krimier – og alligevel er empati og forståelse nøgleord for ham.

Han droppede medicinstudiet, fordi han ikke følte, han var kynisk nok.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frækhed er forklaríngen på besøget i Sønderborg

For flere år siden mødtes Allan Breckling og Jussi Adler-Olsen og selvfølgelig snakkede Allan Breckling om bogcafé.

“Da vi mødtes igen kom Allan Breckling og stak mig en Sønderjysk Spegepølse. Så vidste han, jeg ikke glemte ham – og iøvrigt var pølsen et forskud på mit honorar”, sagde Jussi Adler-Olsen, der ikke har stået foran et dansk publikum de seneste fire-fem år.

“Jeg sagde ja til at komme på besøg i Brecklings Bogcafé, fordi Allan Breckling provokerede mig og også fordi jeg synes, han har gjort et fantastisk arbejde med sin bogcafé. Og så har jeg det også sådan, at frækhed skal belønnes”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jussi Adler-Olsen ser Brecklings Bogcafé som et symbol, der kan få forfatterbranchen til at overleve.

God læserskare

Jussi Adler-Olsen synes, det er fantastisk, der sad over 220 læsere på Hotel Sønderborg Strand – og de alle havde betalt et betydeligt beløb for at være der.

“Det var dejligt at opleve, at læsere er så engagerede. Så jeg synes, det blev en dejlig og hyggelig aften”, sagde han efter at have skrevet virkeligt mange autografer i de bøger, som gæsterne havde købt hos Arnold Busck, der havde en stand på Brecklings Bogcafé.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og jeg synes, jeg følte mig tryg ved Allan Breckling”.

Gaver til Gnisten og Hertughaven

Jussi Adler-Olsen får – som alle andre forfattere i bogcafeen – et honorar for at deltage.

“Men Jussi Adler-Olsen havde bedt mig finde nogen, der ville have glæde af at få en del af de penge til et eller andet”, sagde Allan Breckling i slutningen af bogcafeens anden del, der iøvrigt blev indledt med en irsk folkesang, som blev sunget og spillet af John O’Driscol og sønner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Allan Breckling kender en af brugerne af det psykitriske tilbud, Hertughaven, og synes det er en fantastisk hjælp hans bekendte har fået.

“Så jeg var slet ikke i tvivl om, at de var et rigtigt valg. Og jeg er også glad for, at jeg kunne vælge foreningen Gnisten”, sagde Allan Breckling.

Gnistens medlemmer skal spise på Café Stjernen og brugerne i Hertughaven i Augustenborg kan glæde sig til dejlig mad fra Det Grønne Køkken, når de skal holde forårsfest.

Jussi Olsen blev – igen – begavet med en sønderjysk pølse og så fik han en Remington skrivemaskine fra 1942.

“Det blev lavet, fordi den var hurtigere at skrive på end andre og det havde betydning, når der skulle skrives ordrer til soldaterne i fronten”, sagde Allan Breckling.

Da Jussi Adler-Olsen kiggede på skrivemaskinen, sagde han, at han ville glæde sig til at rense den omhyggeligt.

“Jeg kan godt li’ at pille ved mekanik”.