Kim Kristensen fortalte om ledelse når det virkeligt gælder

13. marts 2017 Erhverv
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 94)

 

 

Når man er øverste chef for en international styrke i et af verdens brændpunkter, så er man for alvor leder og opdager, at hver eneste beslutning har konsekvenser og det får også konsekvenser, hvis man ikke tager beslutninger.

Erling Lundsgaard byder sin tidligere elev fra Sergentskolen, Kim Kristen, velkommen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det fortalte Kongehusets ceremonimester, Kim Kristensen, om mandag aften i Café Alsion i et arrangement, der var sat i scene af LOF Sønderborg og Folk & Sikkerhed, hvor godt 120 gæster havde fundet sig en siddeplads.

Kim Kristensen har skrevet bogen: Følg mig – og titlen viser, at lederen går forrest, når det brænder på.

“Når vi skulle angribe om natten og jeg kunne mærke, nogle af soldaterne var usikre, så tog mine ledere og chefer de tungeste rygsække, gjorde sig klar og sagde: Følg mig”, siger Kim Kristensen og fortæller videre, at når du er leder i krig, så lærer du lynhurtigt, at det at være leder ikke bare er en rolle.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man kan ikke spille roller ret længe og har man ledelsesansvar, så har man det også, når man holder fri”, siger Kim Kristensen. Det gælder for ledere i krig, ledere i det offentlige og i private virksomheder.

 

Det offentlige kan ændre til det bedre

I det offentlige er det sådan, at beslutninger tit har en kommandovej, som skal følges.

Der er ikke stor forskel på at være leder i krig og på ledelse andre steder, siger Kim Kristensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og her savner jeg ind imellem at lederne i de yderste led nogle gange selv tager en beslutning i stedet for altid at vente på bureaukratiet”, siger oberst, ceremonimester og kammerherre Kim Kristensen, der også kan skrive foredragsholder, kursusleder og forfatter på visitkortet.

“Det er nemlig tit de mennesker, der er ude i forreste linie, der ved mest om tingene. Altså i nogle tilfælde SOSU’erne”.

Nogle gange er det en hurtig beslutning her og nu, der løser problemerne. Andre gange skal den overvejes.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og så skal man sige til sig selv: Du skal kunne leve med den her beslutning resten af dit liv”, siger Kim Kristensen.

Vær altid ærlig

Kim Kristensen blev sendt ud som leder allerede under krigen på Balkan og begyndelsen på den mission fortryder han i dag.

“Jeg sagde til soldaterne og deres pårørende, at jeg nok skulle sikre, at de alle kom hjem igen”, siger Kim Kristensen og indrømmer, at han selv vidste, det ikke var sandt. Det vidste soldaterne også og de pårørende vidste det.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det lærte mig at være ærlig og jeg har stået foran mine soldater i Afghanistan en dag, hvor flere var dræbt og sagt, at i dag tager vi afsked med vores kammerater og i morgen er en ny dag, hvor vi angriber igen”, siger Kim Kristensen. Alle vidste, at det sikkert betød endnu en dag, hvor der skulle tages afsked med flere kammerater.

Der var også tid til at signere bøger.

“Der sad jeg en stund og tænkte på, om jeg kunne leve med den beslutning resten af mit liv. Virkeligheden var, at det nok ville koste døde og sårede, hvis vi gik til angreb og det ville koste endnu flere, hvis vi ikke gjorde”.

Sæt drømmeholdet

I virksomheder skal man sørge for at sætte drømmeholdet og sikre, at alle medarbejdere er klædt på til de opgaver, som de får. De skal træne i at arbejde på den måde, som man vil have dem til at arbejde.

“Og det giver rigtig god mening, hvis man sikre sig, at de også kan fungere to niveauer og højere og to niveauer under”, siger Kim Kristensen og fortæller, at i Afghanistan var der altid soldater, som kunne træde ind i stedet for lederne.

Det sikrer sammenhængskraften og korpsånden.

En god leder

“En god leder er altid klar til at gå forrest, når det brænder på og han giver plads til andre og til

Kim Kristensen i arbejdstøjet.

processer, når der er mere roligt. Den gode leder ved, han også er leder for sine medarbejderes familier og han gør altid sit yderste for, at medarbejderne har det godt og ikke har brug for at komme af med frustrationer, når de kommer hjem”, siger Kim Kristensen.

“Den god leder træder frem og fortæller, når alt går fantastisk godt – og det gør han også, hvis det er nødvendigt at lukke firmaet eller fyre en masse medarbejdere. Han skal vise, han er her for dem”, siger Kim Kristensen. Lederen der træder frem og annoncerer fyringsrunder vinder ikke noget på det her og nu.,

“Men det gør han på sigt, fordi det giver respekt at turde vise, man er der for de ansatte”, siger Kim Kristensen.

Hvis der er ledere, der har brug for at vide, om medarbejderne står bag dem, så er det let at teste.

“Gå i kantinen og råb ‘Følg mig’ og gå så direkte ud på parkeringspladsen. Når du stopper, så kan du hurtigt se, hvor mange, der stoler ubetinget på dig og altid vil følge dig”.

Han runder af med at fortælle, man kan læse rigtigt mange bøger om ledelse og det er altid en god ting at have teorierne på plads.

Men hvis ikke man har det i sig, så nytter det ikke noget og så er det vigtigt at huske, at ledelse er noget, man skal øve sig på i mange tusinde timer”, siger Kim Kristensen.

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 95)

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 96)

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk