Biomasse kan være et grønt alternativ til fossile brændsler og er en væsentlig del af Sønderborgs klimastrategi.
Men biomasse kan også være belastende for klimaet og udlede mere CO2 end kul.
Det er en af hovedpointerne i den rapport om biomasse, som Klimarådet netop har fremlagt.
Emnet er vigtigt for de kommende energiforhandlinger og for selve Danmarks såkaldt grønne omstilling. For selv om der er forskel på biomasse, så bliver det i dag over én kam betragtet som CO2 neutralt, og det udgør den største blok af Danmarks vedvarende energi.
Men klimarådet redegør i sin rapport for, at en række forudsætninger skal være opfyldt, før man kan tale om en klar fordel for klimaet ved at erstatte fossile brændsler med biomasse.
”Umiddelbart er den mest sikre effekt ved biomasse, at der bliver udledt CO2, når det brændes af – ovenikøbet ofte mere, end når man brænder kul af”, sagde formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, forleden i et interview til Altinget.
Han mener, at regeringen mangler at forholde sig til problemerne ved biomasse i sit energiudspil:
”Der står ikke ret meget om biomasse i regeringens udspil, selvom der er udsigt til en stor stigning i vores forbrug. Man kunne godt ønske sig en diskussion af, hvordan vi sikrer, at det faktisk gavner klimaet, at vi omstiller til biomasse”, siger han.
Nu foreslår rådet konkret, at man bruger en række kriterier til at skelne mellem bæredygtig og ikke-bæredygtig biomasse. Og at man lægger CO2-afgift på den sidstnævnte type.
Sønderborganlæg er klimarigtigt
Det planlagte biogasanlæg i Sønderborg er klimarigtigt.
Det siger Nicolas Bernhardi fra ProjectZero.
“Vi får gylle kørt ind til anlægget, hvor en stor del af metangasserne trækkes ud og bruges”, siger Nicolas Bernhardi til SønderborgNYT.
Efter at gasserne er trukket ud af gyllen, køres den retur til landmændene, der kan anvende den på markerne.
“Og her er der mindre metan i og det er også godt, fordi nogle metangasser skader endnu mere en CO2”.
Altså har ProjectZero sikret sig, at biogasløsningen faktisk gavner klimaet.