Kommunen er tæt på at halvere CO2-aftrykket

20. november 2019 Samfund

Energiforbruget i kommunens bygninger tegner sig for 70 procent af kommunens CO2-udledning. Der er gennem tiden investeret 175 millioner kroner i at energioptimere bygningernes forbrug af el, vand og varme og på opsætning af solceller. 44 kommunale bygninger har solceller nu.

En væsentlig årsag til det fine resultat er, at kommunen siden 2007 har halveret sit forbrug af naturgas – og her er det især konverteringen til grøn fjernvarme, der tæller. Det vil medføre en yderligere reduktion af CO2-emissionen for de kommunale bygninger på Nordals, når også fjernvarmeanlægget i Havnbjerg går fra naturgas til grøn fjernvarme.

Virksomheden Sønderborg Kommune står for ca. 5 procent af den samlede CO2-udledning i Sønderborg-området. Ud over energirenovering af bygninger har kommunen opsat en del varmepumper for at udfase olie og naturgas, tre fjerdedele af gadelysene er skiftet til LED, bilparken bliver gradvist grønnere, og nye grønne kvadratmeter nybyggeri afløser i de kommende år ældre og mindre energivenlig bygninger.

”ProjectZero-visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 når vi kun, når alle bidrager, dvs. forsyningsselskaber, virksomheder, butikker, institutioner, boligselskaber, uddannelsessteder og borgere. Men vi har som kommune en forpligtelse til at gå foran som det gode eksempel, og det glæder jeg mig over, at vi lever op til. Og så har vi jo netop i Byrådet godkendt Klima- og energihandleplanen for 2019-2025 med et nyt delmål på 75 procent reduktion i 2025. Så der er al mulig grund til, at vi alle fortsætter med at skrue endnu mere op for den grønne omstilling”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De procentvise reduktioner, som omtales, er i sammenligning med tallene fra 2007, som er året, hvor Sønderborg Kommunes byråd tiltrådte visionen om CO2-neutralitet i 2029 og hvor arbejdet med at lave ProjectZero begyndte.

ProjectZero er det offentligt-private partnerskab, som driver processen med at nå Nullet i 2029.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. december 2022 Kultur, Sønderborg

Nu sidder Inge Adriansen på sin bænk

4. december 2022 Kultur

Søndag blev skulpturen ‘Forundringparat’, en bronzeskulptur af  tidligere museumsinspektør Inge Adriansen, afsløret på Strandpromenaden. Inge Adriansen, som døde i 2017, godkendte selv skulpturen, som blev forsinket på sin rejse fra lille model til færdig skulptur. “Det tog flere år at få finanseringen på plads og vi kan i dag takke ni sponsorer for, at vi […]

Læs mere...