Kommunen holder fast ved kædeansvar

6. juli 2016 Erhverv

For nylig blev Sønderborg Kommune kritiseret, fordi kommunen kræver kædeansvar ved større kommunale byggerier. Dansk Byggeri mener, at kædeansvar er dyrt og bureaukratisk, og at det går ud over de små virksomheder.

Men i Sønderborg holder man fast i kædeansvaret. Det gælder blandt andet for byggeriet af Multikulturhuset.

“Vi forlanger, at alle arbejder efter overenskomsten, og at hovedentreprenøren kræver det af sine underleverandører. Ellers er det helt urimeligt over for dem, som har afgivet tilbud ud fra den aflønning, som er i den danske overenskomst, og der så kommer nogen og sætter timelønnen ned til 50-60-70 kroner. Og det vil jo også gå ud over de danske medarbejdere, som så skal klare sig med en meget lav timeløn”, siger Frode Sørensen, som er formand for Teknik- og miljøudvalget til TV Syd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommunen kræver et kædeansvar, hvor hovedentreprenøren hæfter økonomisk for underentreprenørens ansatte.

Frode Sørensen har svært ved at se, at det skulle gå ud over de små virksomheder.

Heller ikke hovedentreprenøren på det nye multikulturhus, Hoffmann A/S, er ked af kædeansvaret. I modsætning til Dansk Byggeri og en række borgerlige politikere.

“Vi går selv ind for kædeansvar. Jeg tror faktisk, at det er så simpelt, at jo bedre arbejdsvilkår, man giver skandinaviske medarbejdere, jo højere bliver produktiviteten. Og hvis produktiviteten bliver højere, er det med til at forbedre vores konkurrenceevne. Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at det koster os ordrer at kræve gode arbejdsvilkår hos vores underleverandører”, siger Torben Bjørk Nielsen, administrerende direktør i Hoffmann A/S.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kædeansvaret betyder, at en hovedentreprenør har det økonomiske ansvar for at også underleverandørerne behandler ansatte efter danske regler og overenskomster.

I Sønderborg blev man i byrådet enige om at have et kædeansvar i 2013, hvor Jørgen Jørgensen fra SF bragte emnet op – og det kædeansvar skal også gælde i fremtiden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
23. maj 2022 112, Nordborg

Ild i skorsten på Nordals

23. maj 2022 112

Mandag kort før klokken 18:30 rykkede Nordborg Frivillige Brandværn til Drejkobbel på Nordals og det samme gjorde stigevognen fra Sønderborg Brand og Redning. “Der kom en melding om en skorstensbrand og da vi kom frem var der ikke længere flammer, men blot nogle gløder”, siger indsatsleder Jesper Grau fra Sønderborg Brand og Redning til SønderborgNYT.. […]

Læs mere...