Skal maden spises i Sønderborg, så skal den også helst være produceret i Sønderborg.
Det er i grove træk essensen af Sønderborg Kommunes nye fødevarestrategi, som betyder, at der i fremtiden skal lokale madvarer på de kommunale tallerkener, oplyser DR Syd.
Men ét er ord, noget andet handling.
For kort før kommunen vedtog den nye fødevarestrategi, indgik man en indkøbsaftale, der forpligter 16 af kommunens institutioner til primært at købe deres varer hos et stort engrosfirma.
Producenter og kommune mødtes
Knap 60 fødevareproducenter, frugt- og biavlere, slagtere, kokke, køkkenansvarlige, foreningsfolk, undervisere, butiksdrivende, forbrugere og overnatningssteder deltog 1. august i Future Camp i Lysabild. Også nogle af byrådets politikere var til stede, og de fik noget at arbejde med, da mange deltagere i debatten slog ned på kommunens indkøbspolitik:
”Hvorfor ikke opsplitte udbud i mindre dele og lade flere komme til – gerne lokale, blev der spurgt. Og der var stor enighed om, at hvis det skal lykkes at skaffe lokale arbejdspladser via øget efterspørgsel på lokale fødevarer, så skal strategien vise vej til et forpligtende samarbejde mellem kommunen, erhvervslivet og forbrugerne. Prisen bør ikke være det eneste parameter for indkøb – sundhed, kvalitet og miljøbelastning bør også vægtes”.
Seneste aftale er ældremaden, der også købes udenfor kommunegrænsen.