Koncert med sange for dem der er efterladt på grund af selvmord

25. oktober 2019 Kultur

Den 6. november er Frans Bak sammen med psykolog Ane Christensen i Frivillighedens Hus i Perlgade for at spille en koncert klokken 19, der først og fremmest er målrettet mennesker, der har været i berøring med selvmord.

Koncerten er arrangeret i samarbejde med foreningen Efterladte’. 

 Samtidig med koncerten kan du få en snak om det at miste et menneske, man holder af og savner, skriver arrangørerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

For sange om kærlighed og selvmord – koblet med fællessang og samtale – kan være forløsende, når man har mistet en pårørende.

Historien bag sangene

Pianisten og komponisten Frans Baks mor begik selvmord, da han var 18 år gammel.  

Der var ingen begravelse, og der blev hverken talt om hende eller hendes død efterfølgende. Det var barskt og forfærdeligt. Dengang havde jeg hverken mod til at åbne munden eller stille spørgsmål” husker Frans Bak, der sidste år – i en alder af 60 år –  begyndte at give sorgen og savnet et musikalsk og kreativt udtryk. Han skriver simpelthen sange til den mor, der forlod ham alt for tidligt.  

“Tankerne, følelserne og sangene har været inde i mig i alle årene. Så da jeg først gik i gang med at komponere, blev det en stor forløsning for mig”, siger han.’
 

I løbet af koncerten vil deltagerne komme til både at lytte til en håndfuld stemningsfulde sange, som Frans Bak har skrevet om at miste sin mor alt for tidligt til selvmord. Alle er velkomne til at synge eller nynne med til de iørefaldende sange. Og få snakket med andre i samme situation, for i pausen leder Ane en snak om sorg og savn og alle de andre store følelser, der kan mærkes efter selvmord, for de der har lyst til det.  

“Håbet er, at vi vil kunne åbne vores sind, og lade sangen give os vinger. Der vil også være mulighed for bare at lytte og være til stede. For når vi synger sammen, hører vi sammen”, siger Frans Bak  

 Så velkommen til en aften i eftertænksomhedens tegn, en aften hvor alle er velkomne – og tag gerne en ven med. 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk