Krisecenter: Otte frivillig-aspiranter til intromøde

7. oktober 2014 Frivillige

Mandag brugte Ruth Malle og Lene fra Sønderborg Kvinde- og Krisecenter et par timer på at holde en meget grundig intro for otte kvinder, der overvejer, om de skal hjælpe centret ved at blive “lege-tanter” for børn, der bor eller har boet i huset.krisecenter

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er sådan, at nogle af de unge mennesker, der hidtil har været i den såkaldte børnegruppe, er rejst fra byen og så skal der nye ind. Det er ikke ualmindeligt, at unge mennesker rejser, når de skal i gang med at uddanne sig.

“I dag vil Lene, der er frivillig, og jeg, fortælle om huset og bagefter kører i hjem og tænker nogle dage, inden i bestemmer jer for, om i vil være med i den store skare frivillige, der er hos os, siger centerleder Ruth Malle. Proceduren, med at tage hjem og tænke, skyldes, at det skal være let at sige nej.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det er ikke let for den sidste, når i er otte og de syv måske melder sig. Vi vil ikke have, at der er en, der føler sig presset til at sige ja”, siger Ruth Malle til kvinderne.

Det er ikke altid, der er børn på Kvinde- og Krisecentret, så når centret har brug for børnegruppen frivillige, bliver der ringet eller sendt en mail – og så kan de frivillige byde ind med de timer, hvor de kan være der for børnene.

Børnene har lov til at sige nej

Frivillige giver børnene gode oplevelser og nærvær.

Frivillige giver børnene gode oplevelser og nærvær.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I skal tilbyde børnene samvær, adspredelse, leg, oplevelser og i skal være opmærksomme på, at børnene står klar til leg, når i træder ind af døren. Derfor er det bare med at lægge jakke, mobil og taske ind på kontoret og straks give hele jeres opmærksomhed til børnene eller barnet”, siger Ruth Malle. Det med mobilen, der skal være på kontoret, skyldes ganske enkelt, at man ikke er nærværende, hvis der skal ringes, tjekkes Facebook og sendes sms, imens man er sammen med et barn.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I må meget gerne have nogle ideer til, hvad i vil lave sammen med børnene, men i skal respektere, at de er med til at bestemme. Altså kan jeres planer meget let ændres”, siger Ruth Malle. Børn må gerne sige nej til forslagene.

Andre grupper

Børnegruppen er ikke den eneste gruppe i Kvinde og Krisecentret. Huset har en vagtgruppe, som er der for kvinderne. Der er en diversegruppe og flere andre.

“Det får i meget mere at vide om, hvis i kommer igen”, siger Lene, der selv har været frivillig på stedet i hele 15 år. Hun forklarer, der er tovholdere til samtlige vagtgrupper og andre frivilliggrupper, så alle ved, hvem de skal ringe til, når der skal hentes gode råd.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sund fornuft er en glimrende guide det meste af vejen”, siger Lene.

Måske møder du naboen

Der kommer mange voldsramte kvinder fra Sønderborg til Kvinde- og Krisecentret. På årsbasis kommer der 900 kvinder i rådgivningen. Det betyder, at de får nogle værktøjer, der redder dem fra volden, så de ikke behøves flytte ind.

“Trods vores forebyggende indsats, så bliver værelserne brugt meget og det er vigtigt, at i husker på, at i pludselig kan se jeres nabo være beboer hos os”, siger Ruth Malle. Sker det, så gælder det om straks at sige til naboen, at det at hun er her, det siger i ikke til nogen.kkc

“Kvinderne og deres børn skal være trygge og de skal kunne være her helt anonymt. Derfor skal i også skrive under på en tavshedserklæring, som gælder for resten af jeres liv”, siger Ruth Malle. Alle frivillige i huset har haft en straffeattest med til Ruth Malle og de har givet tilladelse til, at der hentes en såkaldt børneattest.

Gevinsten

De måske kommende frivillige fra mandagens møde, der vælger at komme til næste intromøde, kan se frem til at blive en del af et virkeligt stort hold frivillige, der allesammen gør deres bedste for at give børn og kvinder en oase, hvor der hverken er misbrug eller vold.

“Og så kan i komme med på forskellige virkeligt gode kurser, hvor underviserne er nogle af landets bedste på deres felt”, siger Lene. Ruth Malle tilføjer, at adgangsbilletten til kurserne er, at man melder sig ind i Kvindeforeningen.

Hertil kommer den gode følelse, som det giver, når man er med til at gøre et ophold til en oplevelse for nogle børn. Der kommer et netværk af andre spændende frivillige, der allesammen brænder for den samme sag.

Sønderborg Kvinde- og Krisecenter er et af de allerbedste – hvis ikke det bedste – i landet. Og det ville det ikke være, hvis ikke de lønnede og de mange frivillige arbejdede rigtigt godt sammen og hele tiden havde fokus på at gøre det allerbedste for de voldsramte kvinder og børn.

Altså er der rigtigt meget, der lander i rygsækken hos hver enkelt, der yder en indsats på centret.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2023 112, Sønderborg

Mindre brand i en kompostbunke

24. september 2023 112

Søndag – kort efter middag – kørte Ullerup Frivillige Brandværn til en mindre brand på Gl. Landevej i Vester Sottrup. “Her var der en, som havde smidt noget aske fra pillefyret ud i kompostbunken og så gik der ild i den”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg til SønderborgNYT. “Det er meget vigtigt, at […]

Læs mere...