Kvinde- og Krisecentrets samtaler hjælper kvinder og børn

20. oktober 2016 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Når kvinder henvender sig til Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, så er det ikke altid for at få sikkerhed her og nu. Mange kvinder henvender sig også for at få nogle gode råd om, hvordan der kan rettes på et forhold, der er utrygt og hvor manden er begyndt at være kontrollerende, måske også har et misbrug.

“De kvinder kommer ind i det, som vi kalder vores samtaleafdeling og faktisk er det slet ikke et tilbud, som står på listen over det, som vi skal tilbyde. Vi gør det alligevel, fordi det ligger i vores værdigrundlag, vores dna”, siger leder af Sønderborg Kvinde- opg Krisecenter, Ruth Malle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dengang Sønderborg Kvinde- og Krisecenter begyndte på sit arbejde i Sønderborg, var det ene og alene med tilbud om samtaler til voldsramte kvinder – og det giver rigtig god mening at holde fast i rådgivningen som omdrejningspunkt i det store arbejde, der gøres for voldramte kvinder og deres børn. Ud over rådgivning og samtaler, så tilbyder centret i dag også beskyttelse, altså et værelse, hvor de kriseramte kan være i sikkerhed.

“Kvinder, der kommer til samtaler får også det, som vi kalder rådgivning om økonomi og jura. Den samlede pakke giver kvinderne et overblik, som gør, at de er i stand til at flytte fra kæreste eller mand, inden et dårligt forhold når derud, hvor der også er fysisk vold”, siger Ruth Malle til SønderborgNYT. Der er forhold, hvor kvinden og børnene føler sig utrygge og hvor de ikke trives på grund af uro og nedladende behandling fra manden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kvinde- og Krisecenter er det eneste af sin slags i landet, hvor der tilbydes samtaler til kvinder, der ikke bor i huset. Det kan undre Ruth Malle lidt, at andre centre ikke er fulgt efter, fordi det betyder, at nogle af de mange voldsramte kvinder ikke får brug for et ophold på centret.

“Og for andre betyder det, at opholdet bliver meget kort, fordi alt er forberedt, så det kan være, at de siger farvel til kæresten en lille måned før, der er en ny bolig klar – og så undgår de vold ved at være her i ventetiden”, siger Ruth Malle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Etniske minoriteter bruger samtalerne

Kvinder, der kommer fra forskellige etniske minoriteter, bruger samtalerne på Sønderborg Kvinde- og Krisecenter.

“Som regler får de vist vejen til os fra undervisere på sprogskolen, lægen, skoler eller politiet. Mange af de kvinder lever jo mere eller mindre isoleret. Det gælder ikke alene flygtningekvinder, men blandt andre også russiske og filipinske kvinder, som er hentet til landet af danske mænd”, siger Ruth Malle.

“Vi fortæller kvinderne, at herhjemme må en mand ikke slå og meget andet om de friheder, der følger med, når man er menneske i Danmark”, siger Ruth Malle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når kvinderne har samlet mod til at henvende sig til centret, så sker det ved at ringe på telefonen eller døren.

“Men i aften- og nattetimerne er det frivillige, der passer huset og det betyder, at de kvinder, der ringer for at få råd og vejledning, bliver bedt om at ringe næste dag”, siger Ruth Malle. Og det handler ikke om, at de frivillige ikke kan deres arbejde, men rådgivning og vejledning er ikke en af deres opgaver.

“Her skal det faste personale på banen, fordi der hele tiden er nye regler på området”, siger Ruth Malle og tilføjer, at har en kvinde akut brug for sikkerhed mod vold, så skal hun endelig komme og ringe på døren. Den vil straks blive åbnet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvem flytter ind?

“Der er kvinder, som henvender sig, fordi de har brug for samtaler og nogle af dem får straks et værelse. Andre kvinder kommer med en pakket taske og er klar til at bo hos os, men det er ikke dem alle, der kommer til det”, siger Ruth Malle.

“De kvinder, som vi skriver ind på et værelse, de er i akut fare for fysisk vold. Vi får altid politiet til at lave en såkaldt risikovurdering, så vi får viden om, hvor meget den enkelte kvinde skal skærmes”, siger Ruth Malle. Nogle kvinder kan tage på job, andre ikke. Nogle kvinder kan lade børnene gå i deres skole, mens de bor på krisecenter. Andre kan ikke.

“Vi kan ikke rumme psykisk syge og heller ikke kvinder med et aktivt misbrug. Dem prøver vi at hjælpe derhen, hvor der er nogen, der kan gøre noget for dem”, siger Ruth Malle.

Psykisk vold er alvorligt

Psykolog Lis Augustenborg, der er en af flere i Sønderborg Kvinde- og Krisecenters bestyrelse siger til SønderborgNYT:

“Der er masser af forståelse for, at kvinder smutter væk fra mænd og kærester, der slår. Men den psykiske vold forholder vi os ikke så meget til. Men psykisk vold dræner ofrene for selvtillid og selvværd – noget, det tager meget lang tid at rette op på”, siger Lis Augustenborg.

Så vær på jagt, når din mand eller kæreste ikke synes, du skal bruge tid på dine venner, når han nok skal styre den “fælles” økonomi og han begynder at rette på dig. Det er lige dér, du kan have glæde af samtaler med Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, der vil spare dig for rigtigt meget, der kan være endnu sværere at komme over.

“Jeg har endnu ikke oplevet, at samtaler på centret har gjort, at kvinder ikke flyttede fra deres mand eller kæreste. Men jeg har oplevet, at rigtigt mange kvinder flyttede med en overbevisning om, at det var det helt rigtige for dem”, siger Lis Augustenborg.

Sønderborg Kvinde- og Krisecenters døgnåbne telefon har nummer 7442 0528 og du kan læse mere om stedet HER.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...