Lær om din egen kommunikation og nærvær sammen med heste

9. august 2018 Samfund

FOF Sønderborg har i år valgt at udbyde et anderledes kursus, hvor deltagerne får mulighed for at lære sig selv at kende på en ny måde. Ved at øve sig i at være nærværende og opmærksom på egne og andres stemning og reaktioner, bliver det muligt at lære meget mere om, hvordan man kommunikerer som individ.

”Vi vil i FOF-Sønderborg gerne være med til at sætte fokus på kommunikation og her er en spændende lejlighed til at sætte kommunikation i fokus på en helt anden måde end man hidtil har kendt til. Vi synes, det er en spændende måde at skabe læring på og håber at dette unikke tilbud vil blive godt modtaget blandt vores kursister. Det er helt sikkert en helt speciel oplevelse at sætte fokus på egen og andres kommunikation, når man anvender heste som ”redskab”, siger Tina Bojsen, skoleleder hos FOF-Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du kan tilmelde dig kurset HER på fof.dk

Sådan er kurset

Der er i alt seks kursusgange, første og sidste gang foregår i Multikulturhuset i Sønderborg, hvor der vil være teoretisk gennemgang og opfølgning på forløbet.

De mellemliggende kursusgange sker ved samarbejde/træning med heste på et opstaldningssted nær Høruphav.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved træningen og nærværet arbejdes der med heste. Hestene er rolige og det foregår fra jorden i en lukket indhegning, så kurset henvender sig også til deltagere, der ikke er vant til at være sammen med heste.

Heste er fra naturens side af eksperter i at kommunikere og aflæse kropssprog. De reagerer derfor også på det vi som mennesker ikke viser eller udtaler med ord. Hestens umiddelbare nærvær vil opmuntre deltagerne til at mærke efter hvad der foregår lige nu i vores egen krop og mentale tilstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved aktiviteterne deltager hesten ofte som en aktiv part i øvelserne. Den fungerer som kontaktskaber og vil tydeliggøre deltagernes individuelle handlemønstre og måde at forholde sig til udfordringer på.

”Hesten kan også fungere som en levende model, hvor ud fra adfærd og reaktionsmønstre kan overværes, fornemmes og forklares som helt naturlige reaktioner for dyr såvel som for mennesker. Ved spejling af hesten, vil vi få mulighed for at blive mere opmærksomme på egne og andres reaktioner for derigennem at lære at mestre nye strategier i sin kommunikative adfærd”, siger Line Carstens Houmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sætter farve på

Line Carstens Houmark har en farvet cirkel med som illustration, når hun arbejder med mennesker og heste.

“Ind i mellem stopper vi op og finder ud af, hvor i farverne klienten føler, han eller hun er. Rød er skidt affekt, gult er der, hvor man lærer men også mærker lidt pres og grønt er den farve, der viser, at alt går let, men der sker ikke rigtigt nogen læring.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når farven er valgt for vores egen tilstand lige nu, så snakker vi om, hvordan det opleves og så placerer vi hesten på farveskalaen, så vi får samtidig øvet os i at have   opmærksomhed på, hvordan andre har det mentalt”, siger Line Carstens Houmark.

“Første session kan starte med, at man går på banen sammen med en hest – og er man utryg ved heste, så bliver det problem nænsomt løst”, siger Line Carstens Houmark.

Ved øvelserne bliver det måske tydeligt, om man er en person som styrer igennem alt uden at registrere nogle detaljer eller hvordan en samarbejdspartner, hesten, har det.

Det kan og så være at deltageren ikke er særlig tydelig og det derfor ofte er andre – eller hesten – som kommer til at styre og bestemme, hvordan en opgave bliver udført.

Det kan være at du allerede ved at læse dette bliver opmærksom på, at det ofte er andre der sætter dagsordenen for dig.

Testpersonen

Joan Haugaard Jensen fra Kværs prøvede at gå med et par af hestene.

“Den første var lidt svær at styre og det skyldes jo nok, jeg ikke var tydeligt og viste, hvad jeg gerne ville have den til”, siger Joan Haugaard Jensen, der skulle have hesten til at stå på en platform. Hun synes, det er en god vej til at få styr på alt det indeni.

Joan Haugaard Jensen fik hesten til at stå på en platform.

Joan Haugaard Jensen fik hesten til at stå på en platform.

“Og ved at snakke om samarbejdet med hesten, så virker samtalen ikke så konfronterende, som en psykologsamtale kan være”, siger hun. Når man trækker rundt med hesten, så tænker man slet ikke på, at den kan læse ens signaler og at den reagerer på dem.

“Du lærer at være mere til stede i nuet – for det er hestene! Hestene er autentiske, de aflæser kropssprog og stemninger og de hjælper dig til at være nærværende i hverdagen, og til at acceptere dét, som er.

Nogle gange handler det om bare at kunne være i det, der foregår lige nu, uden der er nogen opgave, som man kan hænge tankerne på.

Altså bare stå stille sammen med hesten.

Den opgave kan for nogle være den sværeste.

Kurser i kommunikation, nærvær og hesteassisteret terapi

Ud over at lave kurser omkring nærvær og kommunikation tilbyder Line Carstens Houmark også individuelle sessioner med bl.a. hesteassisteret terapi.

Måske har du tidligere prøvet at være hos en psykolog eller søgt hjælp gennem andre samtaleformer og følt, at det virkede for konfronterende – eller måske var det for svært at få kontakt til dig selv. Så kan hesteassisteret terapi være en god mulighed.

“Hesteassisteret terapi er en terapeutisk samtale eller aktivitet, hvor hesten medvirker”, siger behandler Line Carstens Houmark, som har god erfaring med at traumatiserede mennesker via arbejdet med hestene kan få skabt kontakt til de svære tanker og reaktioner i kroppen i deres eget tempo så det giver erfaring om at kunne gøre noget godt med det uden at blive overvældet.

“De heste, som jeg bruger, er meget rolige og de har hver især deres helt egen personlighed”, siger Line Carstens Houmark, nogle gange vælger hun den hest, som passer til den person, der er mødt op, andre gange vælger personen selv ud fra det de føler er det rigtige.

“Jeg mener, det er vigtigt, der er viden og faglighed bag arbejdet” siger Line Carstens Houmark, som ud over en uddannelse som hesteassisteret terapeut også er certificeret coach og socialrådgiver hvorigennem hun i mange år har arbejdet med mennesker med hjerneskade og psykiske lidelser.

Enhver, som kan have lyst til at prøve hesteassisteret terapi, kan kontakte Line Carstens Houmark på e-mail horse-human@outlook.com

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk