Læserindlæg: Kommunen har kannabaliseret offentlig adgang til svømmehallen

14. maj 2019 Samfund

Per Daugaard Christensen skriver:

Det er med stor overaskelse at kunne konstatere at Sønderborg kommune netop har Kannibaliseret den offentlige åbningstid i vores allesammens svømmehal i Sønderborg, Humlehøj.

På grund af en renovering af Idrætshøjskolen svømmehal, har der siden efteråret 2018 været etableret en midlertidig ordning, hvor Sønderborg svømmeklub har brugt svømmefaciliteterne i Humlehøj.

Dette har været i offentlig åbningstid tirsdag og torsdag, 17::00 – 19:00, hvor Svømmeklubben har haft råderet over hele svømmehallen på nær to svømmebaner, som har været dedikeret betalende kunder. Kun voksensvømning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Trængsel i bassinet og til tider uacceptale forhold i brusefaciliteterne har skabt vrede og frustrationer fra de offentlige svømmere.

I forbindelse med at der skal tildeles “vandtimer” for efteråret 2019 og frem er der blevet lavet en analyse af det samlede bassinkapacitet for Sønderborg kommune.

19 klubber er blevet spurgt om fremtidige behov og der er brugt besøgstatistik fra offentlig åbningstid. Der er på bagrund af undersøgelsen udfærdiget fem forslag til fordeling af “vandtimer”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Undersøgelsens anbefaling er at gøre den midlertidige ordning permanent. Forslag nummer 3. Dvs. forsøgsordning permanent med offentlig svømning.

Hvad med ‘almindelige’ borgere?

Det undrer mig at analysen helt mangler borgernes involvering. Borgere som ud over den kommunale skat også, så vidt jeg ved, de eneste som via billetindtægterne, bidrager til den dagligdrift af svømmehallen.

Det tilkendegives i undesøgelse at man har modtaget klager omhandlende den midlertidige ordning med svømmeklubben.

Artiklen fortsætter under annoncen

Min klare fornemmelse er at besøgsantallet har være dalende i forsøgsperioden, hvilket også bliver bekræftet i analysen. Besøgstallet er faldet hele 11,7 procent procent og konkluderet til at være udelukkende tirsdage og torsdage.

Torsdag den 9 maj. tog Sønderborg kommune stilling til den fremtidige vandfordelig. Beslutningen blev modsat anbefalingen og det gør betyder at der bliver lukket for offentlig svømning tirsdag og torsdag, 16::30 – 18:30.

Det vil sige, at forsøgsordningen bliver permanent uden offentlig svømning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det offenlig svømning skæres ugentligt med 6.5 timer, hvilket svarer til et fald på 18 procent.

Desuden skal der tillægges at indgangen låses en time før lukning. Det vil sige at den tidlige offentlige svømmetid tirsdag og torsdag er mellem 14:00 og 15:30 og dermed kun vil være forbeholdt pensionister, børn, folk med skiftende arbejdtider og arbejdsløse.

Kan kommunen komme med svarene?

– Hvorfor kan svømmeklubben ikke bruge Idrætshøjskolens svømmehal som hidtil?

Artiklen fortsætter under annoncen

– Hvorfor har der ikke være borgerinvolvering i udarbejdelsen af analysen?

– Skal det kun være forbeholdt klubberne at komme i den eftertragtede “efter arbejde” periode alle ugens hverdage?

– Betyder billetindtægterne ikke noget for svømmehallens drift?

– Hvad med de som løsriver sig fra telefonen og computeren og går i svømmehallen fordi det er sjovt?

– Hvad med borgernes og også min sundhed?

– Skal vores allesammens svømmehal i fremtiden kun være forbeholdt foreningslivet?

Ja, spørgsmålene er mange.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk