Lea Raun: Dialog med kroppen er vejen til et sundere sind og et bedre liv

31. oktober 2019 Augustenborg

Psykomotorisk terapeut Lea Raun fra Fynshav skriver om sit fag:

Hvad kan en psykomotorisk terapeut egentlig?

Det spørgsmål er jeg blevet stillet mange gange, og læseren sidder måske med samme undren.

Jeg blev uddannet psykomotorisk terapeut for et år siden i Randers, hvor min uddannelse er til stede i både børnehaver, sundhedscentret, psykiatrien og på bosteder, og vi bidrager til børns motoriske udvikling, fysisk træning, nedbringelse af kropslig uro, selvudvikling, konfliktforebyggelse mm.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt sammen med kroppen som indgangsvinkel. Desværre er uddannelsen ikke så benyttet og kendt i Sønderjylland, hvorfor jeg i denne artikel vil fortælle omkring uddannelsen.

Psykomotorikuddannelsen hed tidligere afspændingspædagog, men indebærer så meget mere end at få personer til at slappe af.

Vi arbejder overalt hvor der er mennesker, og primært med at få mennesker til at forstå kroppens sprog bedre og hvordan kroppen interagerer med det vi tænker og føler. Kroppen sender os konstant signaler, som vi langt fra er trænet i at forstå eller endda opdage, ofte fordi vores hjerne er styret af hvad vi burde, hvad andre gør og hvad vi skal nå.

Artiklen fortsætter under annoncen

For mange mennesker er første skridt at genlære og høre signalerne, og der træder en psykomotoriker ind og vejleder, ligesom psykologen gør det når vores sind opfører sig uhensigtsmæssigt og har brug for hjælp til at komme på rette spor.

Mærk efter

Kroppen reagerer på omgivelserne og sender signaler til os ved at spænde af, falde sammen, spænde op, kræve et stræk eller et gab eller gennem smerter. Kroppen reagerer med ubehag når vi f.eks. lader andre træde over vores grænser, når vi taler dårligt til os selv når vi egentlig har brug for selvomsorg, når vi har arbejdet for længe eller hvis vi ikke kan dele og udtrykke vores følelser med andre. Hvis vi i lang tid har overhørt kroppens signaler eller glemt hvordan man slapper af, så skal kroppen faktisk helt genlære sine egne reguleringsmuligheder og vi skal træne evnen til at lytte til dem, såsom evnen til at afspænde musklerne, gabe, strække sig osv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når vi igen kan lytte til kroppens egen selvregulering, så vil vi også kunne slappe af i vores sind. Psykomotoriske terapeuter hjælper mennesker med, ikke blot at fikse det der gør ondt, men at undersøge i hvilken situation smerterne og ubehaget kommer, og blive ekspert på sit eget liv.

Har man eksempelvis ondt i maven, tendens til overspisning eller forstoppelse, behøves det ikke kun at være fordi man spiser forkert eller laver for lidt motion, men det kan mindst lige så meget betyde, at man ikke tager sig selv alvorligt og er opdraget til, at man ‘bare må tage sig sammen’ eller er på et arbejde man ikke bryder sig om. For Psykomotoriske terapeuter er krop og sind ikke to adskilte dele, men et hele, og det er med den viden at vi hjælper andre. At begynde at lytte til kroppen og tage den alvorligt, kræver at man tør blive ekspert og styrmand i eget liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fremtidsplaner

Hvad nu? Mit ønske for fremtiden er at oprette en klinik, hvor du som borger kan komme med et ønske om at forstå kroppens signaler bedre og få redskaber til at handle derudfra. Når jeg har fået dette på plads, vil jeg give besked herom i avisen. Derudover håber jeg at komme ind i psykiatrien, specialinstitutioner eller på sundhedscentret, hvor mange mennesker kunne have gavn af den kropslige vinkel på deres problemer og udfordringer.

Hvis du sidder med et spørgsmål eller et brændende ønske om at lære mere om din krop, så kontakt mig gerne på min mail: ​learaun@msn.com​.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg vil desuden dykke ned i flere psykomotoriske emner i de kommende uger her på SønderborgNYT, for at fortælle mere om mit fags evner og muligheder.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. december 2022 Uddannelse, Sønderborg

Sundhedsudvalget har opdateret netværket Ungeliv

9. december 2022 Uddannelse

UngeLiv er en formaliseret netværksstruktur mellem Sønderborg Kommune og samtlige ungdomsuddannelser samt flere andre uddannelsesinstitutioner i kommunen. Netværket har eksisteret i forskellige versioner siden 2007 med det overordnede formål at fremme sundhed og trivsel for unge. Med uddannelsesinstitutionerne som arena hænger arbejdet med sundhed og trivsel tæt sammen med fastholdelse i uddannelse og reduktion af […]

Læs mere...