Livestreamingforedrag: Forædling af mennesket – før og nu

14. november 2019 Samfund

Hvis du møder op på biblioteket i Sønderborg tirsdag klokken 19 kan du ganske gratis høre foredraget ”Forædling af mennesket – før og nu”.

Arrangementet er en livestreaminger af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholdere er professor i zoofysiologi Tobias Wang fra Aarhus Universitet.

I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer – for eksempel når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem, skriver biblioteket.

Arvehygiejne

Er det et problem for menneskets fremtid at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?

Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af hvor vigtig selektion har været for evolutionen – altså udvælgelse af de individer der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove.

Hør om hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.

Etiske dilemmaer

Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?

Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests, eksempelvis fosterdiagnostik, skaber vigtige etiske dilemmaer som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med.

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk