Lizl Rand fortalte man godt kan komme gennem det at have angst

4. oktober 2021 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag eftermiddag stod Lizl Rand foran godt 60 mennesker, som havde sikret sig en billet til Brecklings Bogcafé, som have sat scenen i Sønderborghus – og hun gjorde dem klogere på angst, som er en sygdom, hver femte dansker bokser med.

“Jeg står her foran Jer og taler. Jeg har også prøvet at stå foran 1400 mennesker og tale – og det viser bare, der er en vej ud af angsten. Angst er nemlig ikke noget, du er. Det er noget, som du har”, sagde psykoterapeut og forfatter Lizl Rand. Hun fortæller, man jo heller ikke er influenza.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Oprindeligt er jeg journalist og jeg havde knækket koden til at blive en succes. Jeg havde en skøn mand, en vidunderlig datter, et smukt hjem og jeg var chefredaktør på flere magasiner. Jeg havde succes udenpå og krise indeni”, fortalte hun.

Lizl Rand mener, der er flere veje til at blive ramt af angst.

“Den kan være genetisk betinget og den kan komme fra opvæksten, hvor vi ser, hvordan vores forældre klarer de bump, der kommer hen ad vejen. Vi ved kun det, som vi har lært og det ved vi, indtil vi lærer noget nyt”, siger Lizl Rand.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Angst kan også komme udefra. I et liv er alt i spil og der er mange krav i dag”.

Og så kan angsten komme, fordi vi glemmer at passe på os selv.

“Det sker for såkaldte antenne-mennesker, som har så travlt med at sikre sig, at andre har det godt. De har hele tiden føling med andre, men glemmer sig selv”, siger hun.

Lizl Rand fortæller, at hun mærkede angsten en dag, hvor hun sad og spiste sammen med familien.

“Det var et panikangst-anfald, hvor jeg havde det, som sad jeg i en osteklokke. Huden føltes som om den var forbrændt. Jeg rejser mig og går ovenpå, mærker, jeg ikke kan få luft – vægge og loft falder ind over mig. Når jeg prøver at slappe af, så føler jeg, at jeg er i frit fald”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg troede, jeg enten var ved at dø eller ved at blive skør”, siger Lizl Rand, der i dag ved, at det vi kalder helt almindelige mennesker, kan blive ramt.

Lizl Rand fik en recept på benzodiazepiner.

“Det er den slags piller, som også kaldes for tørsprit og sådan en pille har samme virkning som et glas vin eller to”.

Lizl Rand ville ikke fortæller sine kolleger, hvordan hun havde det, fordi hun er sikker på, det ikke ville gavne karrieren. Men efter en tid kom hun i psykoterapi og opdagede, at hun sådan set bare var en af de mange, som har angst.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag er Lizl Rand bestemt kommet ovenpå, hun har taget en uddannelse i psykoterapi, har skrevet en bog om angst og en om sygdom og kriser – og hun har klienter, som er i forløb. Oveni det holder hun masser af foredrag

“Jeg ville ikke være ‘hende med angsten’ – selvom jeg erkendte og stod ved, at jeg havde angst. Men jeg ville ikke fastholde mig selv i den identitet. For selvom jeg havde angst – så var jeg jo også så meget andet. Og alt det andet – det var dét, jeg fokuserede på”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Angst og stress kommer nogle gange, fordi de krav man føler, der bliver stillet, har man slet ikke ressourcer til at klare – og det kan give stress”, siger hun. På mere klart dansk betyder det, at har du mere omkring ørerne ,end du har imellem dem, så kan du få stress.

“Og vi skal lige have med, at det eneste, der er farligt ved angst, det er, at vi går glip af alt det, som angsten holder og fra at gøre”siger Lizl Rand.

Efter at have foldet sin store viden ud om det at have angst, begyndte Lizl Rand at fortælle, hvad man kan gøre, hvis man vil tackle eller forebygge angst og stress.

“Hvis der er noget, som bekymrer dig, så kan du beslutte, du vil skrive det ned – og så tænke det igennem om eftermiddagen mellem 16 og 16:30. Når tiden er inde, så vil du for det meste opdage, at det alligevel ikke bekymrer”.

Hun fortæller, at metoden virker, fordi det er de ting, vi fokuserer på, som vi fodrer.

“Nogle bekymringer er reelle og dem skal vi selvfølgelig gøre noget ved”.

Det er alt det, som vi ikke har kontrol over, som vi heller ikke skal bruge energi på.

Du kan blive meget klogere på Lizl Rand og på hendes tip og tricks til at navigere i angst og stress på hjemmesiden lizl.dk

 

20. maj 2024 Frivillige, Sønderborg

SINDs Folkekøkken har sat dato på åbningen

20. maj 2024 Frivillige

Torsdag den 30. maj åbnes døren til SINDs Folkekøkken i Frivillighedens Hus – og der bydes på en måltid mad til bare 20 kroner for voksne og ti kroner for børn. Det fortæller Claus og Knud fra styregruppen. Aftenens menu er: Flæskesteg med hvide hartofler og brun sovs. Hertil er der rødkål og bønner. ”Formålet […]

Læs mere...