LLO: Det er til lejeres egen fordel at melde sig ind

1. april 2014 Frivillige

Når man står med chancen for at leje en lejlighed, der bare er alletiders, så har de fleste af os det med at skynde os at få skrevet under, så den ikke går til andre.

Holger Soltau bruger en hel arbejdsuge på sit frivilligjob.

Holger Soltau bruger en hel arbejdsuge på sit frivilligjob.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og i firs procent af tilfældene er det en god idé, men for resten bliver det starten på et frygteligt mareridt, siger Holger Soltau fra Lejernes Lands Organisation, der bor på Møllebakken i Sønderborg. Organisationen hjælper medlemmer, der kommer i klemme hos deres udlejere.

– Vi har omkring 150 sager om året og de kan handle om alt det, der står eller ikke står i lejekontrakter, skimmelsvamp og bøvl ved fraflytninger, siger Holger Soltau. Nogle sager handler om, at udlejer lover at få nogle småting ordnet, når lejeren flytter ind – uden at han gør det. Andre gange er det lejere, der ikke har bemærket, at de har skrevet under på, at de skulle aflevere lejligheden som ny-istandsat ved fraflytning. Måske er huslejen for høj – eller det er en udlejer, der kræver forbrugsafgifter ind.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tag tingene i opløbet

LLO anbefaler deres medlemmer, at de kommer forbi med deres lejekontrakt, inden de sætter autograf på den.

– Så går vi den igennem og forklarer, hvis der er noget, der er påfaldende eller noget, som mangler, siger Holger Soltau til Sønderborg Nyt. Selvom udlejeren lyder ualmindeligt flink og imødekommende, så er det slet ikke sikkert, han er det.

LLO kan kontakte udlejere og ad den vej få styr på tingene eller løst uoverensstemmelser. Foreningen kan også sende sager i det lokale huslejenævn eller i retten.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Der er udlejere, der lejer ud i Sønderborg og Aabenraa, som man helst ikke skal leje noget hos, siger Holger Soltau. Han sætter igen streg under, at langt de fleste af slagsen er virkeligt gode at leje bolig af.

Det koster små 500 kroner om året at være medlem i LLO – og har man en vanskelig udlejer, så kan de penge hentes hjem mange gange. Foreningen drives af frivillige og er du en af dem, der synes, at regler og paragraffer er spændende, så er der brug for dig på det lille kontor.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vi har rigtigt travlt, fordi vi rådgiver rigtigt mange, siger Holger Soltau. Arbejdet er langt fra bare noget med at sende sager rundt til forskellige systemer og så sidde og vente på afgørelser.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2022 Kultur, Sønderborg

Bandet Cube fejrede 40 års fødselsdag

25. september 2022 Kultur

Det lokale rockband Cube runder 40 år den 27. september og det blev lørdag aften fejret i Borgerforeningens hus på Kær. Igennem de 40 år har Cube spillet til utallige lokale festivaler, samt private fester og julefrokoster mm. Musikstilen er bred, men har i alle år ligget i blues- og rockgenren, og dansegulvene er gerne […]

Læs mere...