Loteks brandslukningsgranater testes af fynske brandmænd

26. maj 2016 Erhverv

I slukningsområder med store køreafstande sker det, at indsatslederen ankommer til branden før resten af brandmændene. Derfor bliver indsatsledervognen i Fåborg-Midtfyn Kommune i en forsøgsperiode udstyret med to slukningsgranater. Når indstslederen udløser granaterne tæt på ildens arnested ,er der mulighed for at reducere varmen og dermed hæmme ildens hærgen. På den måde holdes ilden i skak i vigtige minutter til brandbilerne når frem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Beredskab Fyn, der med undtagelse af Middelfart Kommune, omfatter alle fynske kommuner, har, som det første af landets 24 beredskabsenheder, besluttet at teste granaterne, der bl.a. går deres sejrsgang i Sverige.

“10, 20 eller 30 sekunder betyder meget for en brands udvikling. Indsatslederen kan ved brug af granaterne måske hindre, at branden breder sig yderligere, indtil sprøjterne når frem og i bedste fald lindre situationen for de personer, der muligvis er i bygningen. Nu ønsker vi at teste udstyret i praksis, før vi eventuelt indkøber det til alle beredskabets indsatslederkøretøjer, siger myndighedschef Gerner Nielsen, Beredskab Fyn i en pressemeddelelse.

Som på en håndgranat trækkes en sikkerhedssplit ud og granaten trilles ind mod ildens arnested,

Som på en håndgranat trækkes en sikkerhedssplit ud og granaten trilles ind mod ildens arnested,

“Vi har, som beredskab, en pligt til at teste nyt slukningsudstyr, som kan være med til at redde både menneskeliv og værdier. Her har vi vurderet, at Fåborg-Midtfyn Kommune har en geografi, hvor vi får det bedste indtryk af granaternes anvendelighed”.

Det er Sønderborg-virksomheden Lotek A/S, der har introduceret slukningsgranaterne på det danske marked. Firmaet har specialiseret sig i levering af sikkerheds- og brandbekæmpelsesudstyr til brug til lands og til vands.

Vagt- og sikringsselskabet Vasik var først til at investere i slukningsgranaterne. De anvendes, som ekstra sikkerhed, når selskabet løser overvågningsopgaver ved renovering af bevaringsværdige bygninger.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk