Lugtgener fra biogasanlægget i Glansager førte til en indskærpelse til Nature Energy

13. april 2021 Erhverv

I februar måned oplevede flere beboere i området omkring Nature Energys biogasanlæg i Glansager lugtgener fra kloaksystemet, hvilket førte til henvendelser til Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning, om en kraftig lugt i en række huse på blandt andet Madehusvej og Mommarkvej – og enkelte beboere valgte midlertidigt at flytte fra deres bolig på grund af lugtgenerne.

Årsagen til lugtgenerne skyldes en såkaldt ’utilsigtet hændelse’, hvor væske var løbet ud i det offentlige spildevandsnet via et gulvafløb, fordi biogasanlæggets bygninger, ved en fejl, var tilsluttet det offentlige spildevandsnet i stedet for et internt afløbssystem – og det har nu ført til en indskærpelse overfor Nature Energy.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Onsdag 24. februar 2021 bliver vi opmærksomme på, at der er sket en utilsigtet hændelse med væskeafløb ved biogasanlægget i Glansager. Vi tager med det samme hånd om problemet ved omgående at slukke for den pumpe, der sendte væske ud i afløbssystemet. Vi har sidenhen fundet ud af, at problemet opstod i weekenden mellem 19. og 21. februar, og vi har i dag valgt at afblænde de afløb, der fører til det offentlige afløbssystem, så vi har sikret, at en lignende hændelse ikke vil kunne gentage sig”, oplyser Jesper Bundgaard, direktør for Konstruktion hos Nature Energy.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efterfølgende har Sønderborg Kommune indskærpet overfor Nature Energy, at de skal kontakte tilsynsmyndigheden i tilfælde af driftsforstyrrelser eller uheld, såfremt det medfører en væsentlig forurening. Det fremgår af et brev fra Sønderborg Kommune til Nature Energy.

Det viser en aktindsigt, som SønderborgNYT har fået hos Sønderborg Kommune.

Handlede hurtigt

”Så snart vi blev opmærksomme på problemet i Glansager, var det vores førsteprioritet at få det løst hurtigst muligt. I Nature Energy er det helt afgørende, at vores biogasanlæg ikke er til gene for omgivelserne, og derfor lukkede vi også omgående ned for den pumpe, der var skyld i væskeafløbet. Vi har nu valgt at afblænde de afløb, der førte til det offentlige afløbssystem, så et lignende problem ikke kan gentage sig”, siger Jesper Bundgaard i en skriftlig kommentar til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge et notat fra Sønderborg Kommune har det ikke været muligt at vurdere, hvor stor en mængde væske med kraftig lugt, som er ledt ud i det offentlige kloaksystem. Men det skønnes, at være begrænset. Det viser et telefonnotat fra Sønderborg Kommune.

”Væsken, der ved en fejl løb ud i kloaksystemet, er ikke skadelig for hverken mennesker eller naturen. Væsken er kondensat fra en af vores gaskølere og væsken stammer fra den gylle, som vi får leveret fra lokale landmænd til vores biogasproduktion. Selvom væsken på ingen måde er farlig, beklager vi for de lugtgener, væsken kan have forårsaget”, skriver Jesper Bundgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var Sønderborg Forsyning, der undersøgte problemet og kunne konstatere, at udledningen kom fra biogasanlægget i Glansager.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
29. september 2022 112, Sønderborg

Politiet tog 131 gram amfetamin fra en mand fra Nordals

29. september 2022 112

Klokken 02:10 – natten til torsdag – fik en politipatrulje øje på en bil, som var efterlyst og derfor kørte de efter den. “Det var på Kløvermarken og betjentene så, at bilens passager kastede en pose ud fra vinduet kort inden de fik standset bilen”, siger Chris Thorning Vesterdal fra det lokale politi. Betjentene vurderede, […]

Læs mere...