Marineforeningen søger medlemmer til herligt fællesskab

25. januar 2014 Frivillige
Formand Jan Marcussen er spidsen for traditioner og hygge.

Formand Jan Marcussen er spidsen for traditioner og hygge.

Artiklen fortsætter under annoncen

[adrotate group="187"]
[adrotate group="188"]

Hver lørdag formiddag møder en del medlemmer op i marinestuen til en hyggelig snak i maritime omgivelser, tæt ved havet – så alt er som det skal være. Der er hver lørdag udpeget en banjemester der sørger godt for de fremmødte. Til tider er der forplejning på programmet såsom en sildemad.

Der er godt liv i foreningen som i dag tæller 64 medlemmer og der kommer ca. 20 medlemmer til et lørdags-arrangement.

Snakken går livligt hen over bordene – og det sammen gør sig gælden ved det bord, hvor kvinderne har bænket sig. Selvom søfarten er domineret af mænd, så må medlemmerne gerne tage påhæng med.

– De har deres egen forening, Havfruerne, siger Jan Marcussen, der er formand for Marineforeningen i Sønderborg.

Det har altid været sådan, at medlemmerne har aftjent værnepligten i Søværnet, været i Marinehjemmeværnet eller været til søs med handelsflåden.

– Men der kommer ikke så mange unge ind i Søværnet længere, så for at få medlemmer, så siger vi, at man skal have en særlig interesse i søfart og så kan man melde sig ind, siger Jan Marcussen. Han lægger skjul på, at foreningen gerne vil have flere medlemmer. Og man kan jo prøve at kommer forbi Marineforeningens hus, som ligger sidst i rækken ved Verdens Ende.

Holder traditionerne i hævd

– Vi har traditioner med flaget og flåden, deltager i kransenedlæggelser og så er vi så heldige, at når Dannebrog er i Sønderborg,

Marineforeningen flager med splitflag.

Marineforeningen flager med splitflag.

så har vi besøg af besætningen her i huset, siger Jan Marcussen, der uden tvivl viser mindesmærkerne fra 1658, hvor polske tropper kom i land netop ved Verdens Ende og smed de svenske besættelsestropper væk fra Als.

– Svenskerne havde plyndret og voldtaget og det eneste nye blev, at polakkerne fortsatte i samme spor, siger et af foreningens medlemmer. Så kommer han i tanke om, at den polske landgang på Als skal gøres mere synlig.

– A.P. Hansen siger, vi skal have en statue med en rytter, der kommer op fra vandet, siger Jan Marcussen.

Tager mod besøgende

Når Dannebrog eller militære skibe kommer til Sønderborg, så tager Marineforeningen tit imod.

– Nogle gange gør vi det på vegne af kommunen, siger Jan Marcussen med en vis stolthed. Det er på den måde, at foreningens medlemmer får noget at samles om. Nemlig traditioner og ritualer, som kan være bærende langt ind i fremtiden.

– Lørdagene er det jo hygge, der nogle gange krydres med fortællingen fra de syv verdenshave, siger han. Tidligere kom søfolk jo til verdens afkroge og havde tid til at opleve livet i havnebyerne.

Det sker også, at foreningens medlemmer får besøg af andre Marineforeninger eller selv tager på visit.

Se billeder: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.504567992996886.1073742014.271358109651210&type=1

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk