Masser af vand – men brug det med omtanke

24. July Erhverv

Danmark er i øjeblikket ramt af en historisk tørke – og derfor er der grund til omtanke, inden du tænder for vandhanen.

Selvom der er tørke, har vores fem vandværker masser af drikkevand, og i Sønderborg Forsyning vi har derfor som udgangspunkt ingen restriktioner i forhold til brug af vand.

Men tørken betyder, at behovet for vand er steget betydeligt, og nogle kan få akut brug for mere vand end normalt – f.

Artiklen fortsætter under annoncen

eks. landmændene til deres dyrehold eller brandmændene til slukning af de mange markbrande, der desværre hærger i øjeblikket, skriver Sønderborg Forsyning på deres hjemmeside.

Derfor er det vigtigt, at vi alle husker at tænke os om, så der også fortsat er vand nok til akutte situationer.


Græsset bliver grønt igen

Vi opfordrer til, at du kun vander din have der, hvor det er absolut nødvendigt – f.eks. i krukker og drivhuse. Din græsplæne ser lige nu sikkert gul og vissen ud, men den skal nok blive grønt igen, når regnen kommer. I mellemtiden kan du måske glæde dig over, at du slipper for at slå græsset, så længe tørken står på.

På samme måde håber vi, at du ikke dagligt fylder badebassinet, men i stedet tager en tur på stranden.


Blev vandet pludselig brunt?

Når brandbilerne rykker ud, bruger de store mængder vand til at slukke brandene. Fordi der i øjeblikket er særligt mange brande, kan det ske, at pumperne på vores vandværker kommer på overarbejde – og at vandet i området for en kort overgang bliver brunt.

Det brune vand er ganske ufarligt og opstår, fordi udfældede jern hvirvles op i ledningerne og farver vandet rødbrunt. Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke det misfarvede vand, men det ser ikke godt ud. Desuden er det ikke klogt at vaske tøj i vandet, da farven kan sætte sig i det.

OBS

Fra Sønderborg Forsyning leverer vi drikkevand til ca. halvdelen af borgerne i Sønderborg Kommune – resten får vand fra private vandværk.

De private vandværker kan have individuelle restriktioner i forbindelse med tørken.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

Læs også...