Mennesker i klimaets brændpunkter

31. oktober 2019 Samfund

På biblioteket i Sønderborg kan du på tirsdag klokken 19 tage med to journalister på en rejse Jorden rundt til klimaets brændpunkter, hvor stadig mere ekstremt vejr forandrer levevilkårene for helt almindelige mennesker. Og du kan høre klimaprofessoren sætte disse menneskers skæbner ind i et videnskabeligt perspektiv.

Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholdere er professor i klimaforandringer Sebastian H. Mernild, Nansen Centeret, Bergen og journalisterne Lars From og Klaus Dohm fra JyllandsPosten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klima under menneskepåvirket forandring

Klima er et brandvarmt emne lige nu. Ifølge videnskaben er klodens klima under en menneskepåvirket forandring. Isen smelter, temperaturen stiger, og vejret bliver mere ekstremt og uforudsigeligt. Mennesker over hele kloden kommer i klemme. Hvordan påvirkes de af den nye virkelighed? Og hvad er, ifølge videnskaben, fup og hvad er fakta?

Du kommer med JyllandsPostens journalister ud på en klimarejse Jorden rundt og møder mennesker i klimaets brændpunkter, skriver biblioteket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klimaprofessor Sebastian Mernild fra klimaforskningscenteret Nansen Centeret i Bergen i Norge vil sætte disse menneskers skæbner ind i et videnskabeligt perspektiv: Hør for eksempel om, hvordan det påvirker indbyggerne i Stillehavsøstaten Tuvalu at isen smelter i Arktis, at verdenshavene opvarmes og at havspejlet derved stiger. Og hør om, hvad det gør ved det globale klima og indbyggerne i Brasilien, at regnskoven hvert år skrumper med tusindvis af kvadratkilometer.

Med baggrund i fakta om både befolkningsudvikling og klimaets forandringer hører du også om, hvorfor det i Indien diskuteres at sætte en begrænsning på, hvor mange børn inderne må få.

Artiklen fortsætter under annoncen

For faktum er, at vi bliver flere og flere mennesker på kloden – med et befolkningstal som vil overstige 10 milliarder – hvilket ifølge mange forskere har afgørende betydning for klimaet.

Også herhjemme er der store konsekvenser i vente.

Det er gratis at deltage – man møder bare op.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Gråsten, Samfund

Klimadebat med klimaekspert Jesper Theilgaard i Ahlmannsparken

28. november 2021 Gråsten

Hvad er der sket, siden den sidste klimadebat i Sønderborg for to år siden? Hvor meget er klima-situationen forværret? Hvilke tiltag er der taget i henholdsvis Danmark og EU og hvilke tiltag er planlagt for de kommende år? Gør vi nok for at bekæmpe den globale temperaturstigning? Disse spørgsmål kommer igen til debat, når klimaekspert […]

Læs mere...