Millioner til nanoforskning på Mads Clausen Instituttet

12. juli 2018 Uncategorized

I takt med at flere og flere nanoteknologiske produkter kommer på markedet øges vores behov for viden om, hvorvidt de nye nanomaterialer udgør en fare for sundhed og miljø.

Når temperaturen siger 26 grader udenfor, smører vi os ind i solcreme for at beskytte os mod solens stråler, sandsynligvis uden at skænke det en tanke, at produktet kan indeholde nanopartikler af ædelmetaller. Og det kan vi også roligt gøre, for et forskerhold fra Yale University i USA har nemlig fastslået, at specielle solcremer baseret på nanoteknologi, er både mere sikre og mere effektive end traditionelle solcremer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nanopartikler er alle vegne og er egentlig bare en størrelsesbetegnelse, som stammer fra det græske ord for ’dværg’. Teknologien fik sit gennembrud i 1980erne, da forskere for alvor forstod, hvordan man kunne styre og bruge de små størrelser inden for videnskaber lige fra fysik og biologi til medicin.

Kan være sundhedsskadelige

Det har imidlertid vist sig, at nanopartikler i kosmetik og medicin også kan give skader helt nede på celleniveau. Partiklerne kan udløse kræft, åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Nanopartiklerne er så bittesmå, at de kan trænge gennem vores hud og ind i vore organer. Et Interreg 4a netværk-projekt under ledelse af NanoSYD i 2014 har bevist, at meget små nanopartikler trænger ind i celler via deres membraner og udløser toksiske reaktioner.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det kan være meget nyttigt at bruge nanopartikler for at udløse antimikrobielle effekter på overflader, men man bør passe uhyre meget på, hvordan man fremstille disse nanopartikler. Sølvnanopartikler med størrelser over 100 nm er næsten ufarlige, mens nanopartikler under 20 nanometer er meget farlige”, siger forskeren Jacek Fiutowski fra Centret NanoSyd på SDU Sønderborg.

Sammen med andre forskere på NanoSyd og Nanooptics, skal Jacek Fiutowski nu til at udvikle en metode til at identificere meget små og dermed farlige nanopartikler i kosmetik og fødevarer. Det nye Interreg 5a projekt ’CheckNano’, der har til formål at udvikle en chip-prototype til hurtig registrering af farlige nanopartikler, har nemlig netop modtaget cirka otte millioner kroner i tilskud fra Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

EU vil have styr på nanoprodukter

Nanopartiklers potentielt skadelige virkning skræmmer. Derfor presser EU også på for at få mærket produkter med nanopartikler og samtidig få udviklet en række tests og certifikater, som kan beskytte forbrugerne mod potentielt skadelige stoffer. Det er imidlertid utrolig svært og tidskrævende at tjekke om nanopartiklerne i produktet er skadelige, men det vil ’CheckNano’ rette op på, skriver SDU i en pressemeddelelse.

NanoSyd har de specifikke værktøjer (som f.eks. et Helium Ion Mikroskop og et renrum) og den nødvendige viden, som kan danne grobund for en platform baseret på en række sensorer, der hurtigt vil kunne vurdere om der er giftige nanopartikler i kosmetikprodukter eller i fødevarer. Firmaet PAJ i Sønderborg vil som projektpartner færdiggøre hele sensorproduktet. I Tyskland har NanoSyd projektpartnere, som er specialister inden for så vidt forskellige ting som toksikologi på Hochschule Flensborg og laserteknikker på firmaet Coherent i Lübeck.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet ’CheckNano’ løber over tre år, og selvom bevillingen først træder i kraft i efteråret, så kan forskerne på NanoSyd allerede nu gå i gang, fordi de også har modtaget støtte fra Fabrikant Mads Clausens

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. januar 2022 Kultur, Sønderborg

Hør historien om de gamle gårde og huse i Ulkebøldam

26. januar 2022 Kultur

Biblioteket har inviteret Helmer Sander-Larsen fra Lokalhistorisk Arkiv Ulkebøl til Multihuset Ulkebøl, hvor han på tirsdag klokken 16:30 vil fortælle om historien om gamle gårde og huse i Ulkebøldam. Du kommer til at høre om ejendommene og om de mennesker, der har boet der. Det skriver biblioteket i en pressemeddelelse. Helmer Sander-Larsen, som er fra […]

Læs mere...