Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om erstatning

19. juni 2018 Samfund

Kære Brevkasse

Jeg har et spørgsmål angående erstatning. Sidste efterår var jeg ude for en ulykke på mit arbejde, hvor en kollega bakkede med gaffeltruck uden at have orienteret sig. Jeg stod tæt på. Min fod blev kørt over, og jeg slog mit hoved, da jeg faldt. Jeg har været sygemeldt lige siden, da min fod ikke helt fungerer, og jeg får hovedpine ret tit. Jeg er 37 år gammel, så jeg håber, at jeg kan vende tilbage til mit arbejde. Mit spørgsmål er, hvordan er reglerne for at få erstatning i sådan et tilfælde? Jeg føler mig lidt hægtet af min egen sag, da min arbejdsgiver siger, at det er noget de kører for mig, men hvordan kan jeg være sikker på, at tingene kører som de skal?

Hilsen Per

Kære Per

Tak for dit spørgsmål.

Først og fremmest har du som skadelidt altid ret til at kende til din sag. Din arbejdsgiver skal anmelde sagen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og igennem deres hjemmeside www.aes.dk   kan du med dit eget login følge sagen, eller ringe dertil og bede om oplysningerne.

Du spørger til reglerne om erstatning i forbindelse med din arbejdsskade.

Du har mulighed for at få dækket udgifter til sygebehandling, genoptræning og hjælpemidler, fx kørestol. Disse omkostninger dækkes løbende i dit behandlingsforløb.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når det er muligt at skønne over din fremtid på arbejdsmarkedet, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgøre, om du har ret til erstatning for tab af erhvervsevne. I den forbindelse kigger de på, hvilket arbejde du kan udføre, når du har din arbejdsskade, og om du har mulighed for genoptræning eller omskoling. Afgørelsen herom skal træffes indenfor 1 år efter ulykken. Dvs. i dit tilfælde i efteråret 2018. Du kan ikke få erstatning, hvis det skønnes, at dit erhvervsevnetab er under 15 %. Ved opgørelsen af erstatningens størrelse tages der udgangspunkt i din årsløn i årene forud for ulykken. Udbetaling af erstatning sker årligt, og regnes fra tidspunktet for afgørelsen om erhvervsevnetabet, og indtil du bliver folkepensionist.

Artiklen fortsætter under annoncen

Omkring 1 års dagen for ulykken er det i de fleste tilfælde også muligt at vurdere, om du har fået et varigt mén som følge af skaden. Du kan få godtgørelse for varigt mén, hvis det skønnes, at du har et varigt mén på 5 % eller derover. Opgørelse af godtgørelsens størrelse foretages efter en takst som i 2018 er på kr. 8.790,00 pr. méngrad. Vurderes din méngrad til 8 %, får du derfor en engangsudbetaling på kr. 70.320,00.

Undervejs i behandlingen af din arbejdsskadesag er der mange ting, som du skal forholde dig til, idet du både har eftervirkningerne fra den fysiske skade, men også tankerne omkring, hvorvidt du vender tilbage til dit arbejde eller ej.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er i den forbindelse meget vigtigt, at du er opmærksom på at deltage i de lægeundersøgelser, som du indkaldes til, og at du holder din læge nøje opdateret omkring dine gener fra foden og hovedet, og eventuelle følgevirkninger, fx udstråling af smerte til nakkeregionen. Disse forhold har nemlig stor betydning for din erstatning.

Det er også vigtigt, at du anmelder skaden til dit private forsikringsselskab, hvis du har tegnet en ulykkesforsikring.

Hvis du vil være sikker på, at tingene kører, som de skal, vil jeg anbefale dig, at du kontakter en advokat til at køre sagen for dig. Advokaten vil sørge for, at alle relevante oplysninger medtages for at afgøre din erstatningssag – både hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, din arbejdsgivers forsikringsselskab og dit private forsikringsselskab. Herudover kan advokaten også hjælpe dig i forhold til din arbejdsgiver, og eventuelt det offentlige, hvis du i forbindelse med din sygemelding får brug for det.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58, 6400 Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Hos Advokathuset Muurholm beskæftiger vi os med sager for private og erhvervsdrivende. Vi er servicemindede, tilgængelige og har en hurtig responstid. Vi formidler vanskeligt juridisk stof i et let forståeligt sprog og lægger vægt på, at vores rådgivning skaber en værdi for dig.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. januar 2022 Uddannelse, Sønderborg

Statsskolen – måske det rette valg til din ungdomsuddannelse

22. januar 2022 Uddannelse

Den 3. februar er der Åbent Hus på Statsskolen og det er et arrangement, hvor elever fra grundskolernes afgangsklasser kan komme på besøg og finde ud af, om Statsskolens gymnasie- eller hf-klasser er den rigtige ungdomsuddannelse for dem. Åbent Hus-dagen kan du læse om på Statsskolens hjemmeside, som du finder her. “Det er en snart […]

Læs mere...