NanoSyd får over seks millioner til forskning i organiske solceller

21. maj 2020 Erhverv

Vi står midt i en klimakrise, hvor vi skriger på miljøvenlig energi. I den sammenhæng er nærliggende at kigge mod himlen, hvor solen hænger som et kæmpe kraftværk. Jorden modtager cirka 6.000 gange så meget energi fra solen som vi lige nu har brug for. Solen excellerer dermed ved at være en CO2-neutral og næsten uudtømmelig energikilde.

Fremtidens solceller

Derfor er solceller også essentiel i den grønne transformation som vi står midt i. Hos SDU NanoSYD er forskere blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller.

Artiklen fortsætter under annoncen

Organiske solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller bygget af silicium – de er billige at producere, de er mere miljøvenlige, de er bøjelige og så er de gennemsigtige og kan opnå en effektivitet på over 10 procent. Før et kommercielt gennembrud kan komme på tale, så er der dog en udfordring, der skal tages hånd om: Stabilitet.

Netop stabiliteten skal en gruppe forskere fra KU, SDU og AU nu arbejde sammen om at forbedre. Til det formål har Danmarks Frie Forskningsfond bevilliget over seks millioner kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Kernen i dette forskningsmæssige samarbejde er, at Kemisk Institut på Københavns Universitet, som leder projektet, skal udvikle nye, mere stabile organiske solcelle materialer ud fra molekyletypen bor-subphthalocyaniner, Aarhus Universitet karakteriserer materialernes stabilitet, og vi på SDU NanoSyd udvikler og tester organiske solceller – sammen optimerer vi materialernes egenskaber mod mere stabile organiske solceller”, siger professor mso, Morten Madsen, der er leder af den organiske solcellegruppe på SDU NanoSyd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han er – ikke overraskende – lykkelig over, at forskningen inden for organiske solceller nu får et stor økonomisk rygstød:

”Det er fantastisk, at Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget penge til det her projekt! Vi ser frem til at samarbejde med nogle af Danmarks førende forskere fra KU og AU på dette felt. Vi håber at øge stabiliteten for organiske solceller yderligere som et resultat af dette samarbejde, hvilket vil have stor indflydelse på integrationsmulighederne for denne solcelleteknologi i fremtiden”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også leder af NanoSyd og Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Horst-Günter Rubahn, er lige så stolt og beæret over den store bevilling.

”Vi har hos SDU NanoSYD i flere år øget vores forskning indenfor fleksible organiske solceller, senest rettet mod rulle-til-rulle printteknikker, hvortil Danfoss for fire år siden skænkede SDU et kostbart rulle-til-rulle-anlæg. Udvikling af organiske solceller under industrielle forhold kræver stabile materialer, og dette projekt støtter derfor rigtig godt op om vores solcelle aktiviteter”, siger professor Horst-Günter Rubahn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet skydes i gang den 1. juli og løber fire år frem.

Du kan læse mere om projektet på Danmarks Frie Forskningsfonds hjemmeside, som du finder her.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. maj 2022 Gråsten, Frivillige

Trygfonden hjælper KGGO med at genstarte kørestolsringridningen

17. maj 2022 Gråsten

Der er lagt op til det helt store comeback for Gråsten Kørestolsringridning, der, med foreningen KGGO i spidsen, genoptager den årlige tradition som vært for foreningens særegne bud på en festlighed i ringridningens ånd. Efter de seneste to års Corona-relaterede aflysninger af eventet er det med stor glæde, at foreningen KGGO kan løfte sløret for […]

Læs mere...